Foto: Unsplash

Ovo je najjači prirodni antibiotik: Uništava sve pred sobom, pogotovo upalu grla!

Autor: Iva Hanzen

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu, a biljka, odnosno drvo Manuka raste samo na Novom Zelandu. Riječ je uistinu o magičnoj zemlji jer zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta i  specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima nevjerojatno bogatu floru i faunu. Oko 80% svjetske flore postoji samo na Novom Zelandu, zamislite. Toj magičnoj obitelji pripada i Manuka drvo, a riječ je jedinstvenom zimzelenom drvetu koje raste nekultivirano na širim područjima.  Cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, crveno-rozi cvjetovi, pčele jednostavno obožavaju. One skupljaju nektar s grmova ove biljke i onda rade med. Od davnina, domoroci Maori koriste manuku kao lijek, no polako postaje poznat i na zapadu jer je pravi spas za modernog čovjeka koji je sklon bolestima jer je stalno izložen stresu.

Foto: Unsplash

Ovaj je med  jedan je od najsnažnijih prirodnih antibiotika, nutritivno je četiri puta bogatiji od ostalih vrsta meda , a ima i znatno višu razinu enzima od običnog meda. Ti enzimi stvaraju prirodni vodikov peroksid koji djeluje antibakterijski pa mu nema premca. Pravi je spas za bolno grlo i liječi sve od upale grla, preko  infekcija koje nastaju u grlu do gingivitisa, upale desni koju karakteriziraju  crvenilo, naticanje i krvarenje desni. Pomaže i kod uravnoteživanja probave, kiselosti želuca, refluksa kiseline, a dobar je čak i za kožu pa liječi sve od akni  preko opeklina do rana i čireva. O tome da jača imunitet ne moramo ni govoriti, a odličan je i za zdrav san.

Foto: Ljekarna.hr

Koristite ga tako da uzmete jednu do dvije žličice dnevno, a možete ga i dodati u med pa čak i jogurt kao i ostalu hranu. Ako želite još pojačati njegov učinak, odlična je ideja da dodate žličicu cimeta koji također djeluje izrazito protuupalno i antibakterijski te je odličan izbor kada vas hvataju bilo kakve upale od upale grla do upale bubrega i mokraćnog sistema.

Foto: Unsplash

Možete ga kupiti u biljnim i običnim ljekarnama te trgovinama zdrave hrane, kao i na internetu, a što se tiče cijena, ovisno o tome kolika je jačina ovog meda, košta između 130 i 600 kuna.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.