Foto: Unsplash

Ovih pet namirnica ne utječu dobro na vaš mozak: Na listi je i sastojak omiljenog pića

Autor: F.F

“Moždana magla” je laički termin koji se objašnjava kao stanje koje mnogi doživljavaju, a uzroci se često povezuju s prehranom. Stanje je to koje uključuje doživljavanje stresa ili tuge, a osoba koja prolazi kroz taj period osjećat će se zbunjeno te će imati poteškoća s pamćenjem stvari i fokusom. Konzumacija određenih namirnica može pogoršati ovo stanje.

Stres, tuga, perimenopauza, i iscrpljenost su uobičajeni uzroci “moždane magle”. Međutim, važno je znati da hrana također igra ulogu. Namirnice koje uzrokuju upalu, poput ultra-prerađene hrane, hrenovki, kofeina, glutena i rafiniranih ugljikohidrata.


Ultra-prerađena hrana

Hrana koja prolazi kroz brojne faze obrade i sadrži mnogo dodatnih sastojaka naziva se ultra-prerađenom hranom. Ovi proizvodi često su bogati šećerom, nezdravim mastima, natrijem, te često uključuju umjetne konzervanse, boje i arome. Konkretno, konzumiranje ovakve hrane povezano je s pojmom “moždane magle”. To se odnosi na proizvode kao što su žitarice za doručak, pakirani kruh, muffini i krafne. Ovi proizvodi često sadrže rafinirane žitarice, dodani šećer i nezdrave masnoće, što može doprinijeti osjećaju konfuzije i umanjene kognitivne funkcije.

Slavni nogometaš pripisuje svoju top formu bizarnom jelu koje obožavaju stariji Hrvati

Hrenovke

Hrenovke, iako često omiljen obrok, mogu imati negativan utjecaj na mentalnu jasnoću. Ova vrsta hrane često je obogaćena natrijem, nitratima i drugim konzervansima koji mogu izazvati upalu u tijelu, rezultirajući simptomima poput moždane magle. Osim toga, meso koje se koristi za izradu hrenovki uglavnom sadrži visoke razine nezdravih masnoća i često nedostaje esencijalnih nutrijenata.

Kofein

Kofein, koji se često konzumira u pićima poput kave i čaja, također može pridonijeti zamagljivanju mozga. Iako male količine kofeina mogu poboljšati budnost i koncentraciju, pretjerana konzumacija često ima suprotan učinak. To je posljedica dehidracije i prekomjerne stimulacije živčanog sustava. Prekomjerna upotreba kofeina može rezultirati “povratnim efektom”, što dovodi do umora, glavobolje i zamagljenog uma nakon što stimulativni učinak splasne.

Foto: Pexels

Gluten

Proučavanje veze između unosa glutena i pojave moždane magle ima poseban značaj, osobito za one koji su osjetljivi ili intolerantni na ovaj protein prisutan u pšenici, ječmu i raži. Konzumacija glutena može pokrenuti upalni odgovor u crijevima osoba s celijakijom ili onih s ne-celijakijskom osjetljivošću na gluten. Ova upala može imati sustavni utjecaj na različite tjelesne sustave, uključujući mozak.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati, poznati i kao prerađeni ugljikohidrati, predstavljaju proizvode od žitarica koji su znatno promijenjeni u odnosu na svoje prirodno stanje. Ovaj proces često podrazumijeva uklanjanje mekinja i klica, koji su najbogatiji dijelovi zrna, ostavljajući samo škrobni endosperm. Primjeri rafiniranih ugljikohidrata obuhvaćaju bijeli kruh i bijelu rižu.
Ukratko, prehrana igra važnu ulogu u prevenciji “moždane magle”, pa je važno obratiti pažnju na odabir namirnica kako bismo održali mentalnu jasnoću, pišu Nezavisne novine.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.