Pomicanje sata može znatno utjecati na vaše zdravlje: Na udaru su ove skupine ljudi
Ovih pet namirnica naši su najveći saveznici u borbi s prehladom i gripom: Treba ih jesti svakodnevno
Zima je praktički tek počela pa nas očekuje još dug period hladnoće, prehlade i gripe, da ne spominjemo covid-19. Stoga bi itekako trebalo da pripazimo na hranu koju jedemo.
Veoma je korisno da svakodnevno konzumiramo namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina. Čak i zimi možemo pronaći takve namirnice u našim trgovinama.
Šipak
Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove sjemenke mogu se dodati u jogurt ili salatu. Može se napraviti čaj, sok (ako se samelju s vodom u blenderu i procijede), a mogu se konzumirati i samostalno. Sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidansi pomažu u sprječavanju prehlade i gripe, kao i u razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Kivi
Kivi se često naziva “supervoće” jer sadrži malo kalorija, a ima mnogo ljekovitih svojstva. Odličan je izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink i bakar. Odličan je za jačanje imuniteta, a također je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti i tako uživati u svim njegovim ljekovitim svojstvima.
Kelj pupčar
Bogat je vitaminima i mineralima: vitamin A, B-kompleks i C, magnezij i kalcij. Ima protuupalno djelovanje i može povećati razinu energije u tijelu. Odličan je za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se ne smije dugo kuhati jer gubi svojstva.
Agrumi
Limun, naranča, mandarina, klementina i grejp odlični su izvori hranjivih tvari, napose vitamina C koji nam je naročito potreban u sezoni viroza. To osvježavajuće i ukusno voće uvelike pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunosni sustav, skraćuju vrijeme prehlade i ublažavaju simptome.
Kupus
Obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na dišne organe. Zimi bi trebalo da dva do tri puta tjedno konzumiramo kiseli kupus, bilo kao glavno jelo ili kao prilog.
ZADNJE VIJESTI
Sa samo dva prirodna sastojka napravite sprej koji pomaže protiv alergija: Evo i gdje ga koristite
Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’
Djevojka živi s bizarnom alergijom, svaki obrok može joj biti koban: ‘Jedem samo dvije stvari’