OVI LJUDI SE BOJE IZAĆI IZ STANA! Čeka ih težak život u mjesecima koji dolaze: Svjesni su što nikako ne smiju raditi

Autor: promo

Topli proljetni dani jednostavno privlače da ih provedete u prirodi. Probuđene biljke očaravaju svojim mirisima, unose u nas toplinu i rađaju novu životnu ljepotu, ali dok si neki mogu priuštiti prepuštanje svoj toj idili, ima i onih kojima je to samo puka želja.

Naime, proljeće stvara velike probleme ljudima koji su alergični na trave. Piknik na livadi ili izlet po travnatim bežuljcima može im zvučati kao odlična ideja, ali njima je to zabranjeno jer u protivnom ne postaje uživanje već noćna mora za oči, nos i grlo.

Osim trava, u obalnom dijelu Hrvatske se bude masline koje su u svibnju najjače, a tu su i koprive, borovi i hrast kao jaki alergeni. Alergičarima u svibnju muke zadaju i breza, čempres, grab, jasen, pitomi kesten, platane i vrba.

Izbjegavajte alergene

U Europi je pelud najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava i jedan od najsnažnijih prirodnih alergena. Učestalost peludnih alergija u Europi je 40 posto. U zraku ga je gotovo nemoguće izbjeći. Kada dođe u dodir s vlažnom sredinom, poput sluznice našeg dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva (njih čak 52), kažu iz Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Za alergije postoje mnogi lijekovi, no oni djeluju samo na simptome te ne rješavaju problem alergija trajno. Zato je najbolje rješenje izbjegavati alergen u najvećoj mogućoj mjeri: pratiti biometeorološku prognozu te peludni kalendar, ne izlaziti iz kuće te izbjegavati provjetravati odjeću i posteljinu u vrijeme najviše koncentracije peludi (između 5 i 10 sati).

Praktično je nakon dolaska izvana promijeniti odjeću i istuširati se kako bi se odstranila pelud. Prozračivanje prostora preporuča se nakon kiše. Također, potrebno je i redovito održavanje klima uređaja.
Antialergijski filtar

Savršeno rješenje za alergije je i postavljanje ventilacijskog sustava u kuće/stanove u kojima živite jer si tako olakšavate život udišući filtrirani zrak bez alergena. Sustav LUNOS, koji vam osigurava svjež zrak, cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu.

Zbog svoje je jednostavnosti prikladan za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju.
Alergije su česta reakcija na plijesan (Foto: Lunos)

Da biste ga montirali, ne morate ugraditi cijevi, zbog čega je montaža brza i ne zahtijeva veće intervencije u stanu. Njegovom ugradnjom ćete si omogućiti stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, dok će se potrošeni zrak neprekidno odvoditi ventilatorskom jedinicom izravno kroz kanal ili vanjski zid.

Antialergijski filtar je periv i ne treba ga mijenjati. Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije te ujedno uštedi do 30 % više energije u odnosu na prozračivanje putem prozora.

Ventilacijski sustavi automatski odvode potrošeni zrak s neugodnim mirisima, suvišnom vlagom i štetnim česticama te dovode svjež filtrirani zrak. Uklanjanjem suvišne vlage održavaju primjereno zdravo stanje zgrade i klime te sprječavaju nastanak plijesni i povoljnih životnih uvjeta za grinje. Onemogućuju stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com ili nazovite na 01 4816 581.

 

Autor:promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.