Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Guliver Images, Ilustracija

Ove tri greške mnogi rade kod prodaje stana: Rješenje je jednostavno, a uštedjeti ćete tisuće eura

Autor: I.J.

Svi smo vidjeli stanove u oglasnicima koji tamo stoje godinama i koje nitko ne kupuje. Uglavnom je razlog previsoka cijena, ali zna se dogoditi da stan ima i neku drugu grešku, pa ga kupci izbjegavaju.

Jedna od najvažnijih stavki koja utječe na cijenu nekretnine je lokacija, ali stanje i sama prezentacija stana ili kuće mogu imati ogroman utjecaj na to koliko je kupac spreman platiti.

Liv Konlon, izvršna direktorica ThePropertyStagers i stručnjak za nekretnine, godišnje opremi više od 300 domova godišnje. Za Express.co.uk otkriva koje tri greške mogu da spuste cijenu stana i kuće.

Foto: Unsplash

Rutinsko održavanje

“Dok faktori kao što su lokacija i tržišni trendovi igraju značajnu ulogu, stanje i prezentaciju vašeg doma, kako iznutra tako i izvana, mogu dosta utjecati na njegovu cijenu”, kaže Liv koja smatra da kupca ništa neće tako odbiti kao ispucana boja na zidovima i popucale staze.

“Zanemarivanje rutinskog održavanja, ne samo da umanjuje privlačnost vašeg doma, već pametnim kupcima naglašava potencijalne osnovne probleme. Zanemareno održavanje se u unutrašnjosti manifestira kao izlizana boja, oljuštene tapete i dotrajali podovi”, rekla je Liv.

Prema njezinim riječima, najvažnije je dobro održavati svoj dom i rješavati probleme na vrijeme. Stručnjakinja objašnjava da je u slučaju velikog vrta uvijek dobro zatražiti savjet stručnjaka kako biste osigurali da uvijek ostane njegovan.

Foto: Pixabay

Sakrijte nedostatke

Liv dalje objašnjava da postoji načini da uredite svoj dom kako biste umanjili određene nedostatke: “Veliki komad namještaja, kao što su kauč, krevet ili tepih, mogu se postaviti preko bilo koje nesavršenosti na podu, umjetnička djela mogu se objesiti preko bilo koje pukotine na zidu”, kaže Liv.
Mislite li prodati stan ili kuću, važno je koje ćete boje odabrati za zidove. Jake boje su dozvoljene ako ćete sami živjeti u tom stanu, međutim, kada je u pitanju vrijednost nekretnine, ravnoteža između personalizacije i privlačnosti je ključna. Neutralne boje mogu privući potencijalne kupce jer na taj način učinkovitije mogu zamisliti stan ili kuću kao svoj.

“Kod prodaje treba izbjegavati osobne fotografije. Možda se vama sviđaju, ali kupcu se može dogoditi da ne može zamisliti svoj život u toj kući”, kaže Liv.

Foto: Marko Todorov / CROPIX/ILUSTRACIJA

Namještaj s jasnim linijama

Ova stručnjakinja za nekretnine savjetuje da se pri opremanju stanja ili kuće odlučite za bezvremene i jednostavne komade namještaja koji imaju jasne linije. Osobni predmeti mogu se zamijeniti dodacima kao što su staklene vaze, velike vaze i okviri za fotografije bez osobnih slika.
Objavili oglas za prodaju luksuznog stana, ljudi zgroženi: ‘Bole oči od kiča’

Hodnik treba biti jednostavan, a potencijalni kupac mora lako moći preći iz jedne prostorije u drugu.
Izbor jedne palete boja učinit će da vaš dom izgleda jasnije: “Kada postavljamo nekretnine na prodaju, biramo jednu boju kao našu vodeću boju. Tu nijansu ćemo koristiti u svakoj prostoriji kroz umjetnička djela, namještaj, tepihe i komade namještaja. Često ćemo dodati neke kontrastne boje u sobe”, rekla je Liv.

Važna je i kuhinja te izbor dodataka i boja koje treba izabrati ovisno o tome imate li modernu ili tradicionalnu kuhinju. Svi ovi savjeti će vam pomoći da svoj dom prodate po najvišoj mogućoj cijeni.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.