Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Ovaj virus povećava rizik od Alzheimerove bolesti, a 80 posto ljudi ga ima u organizmu

Autor: F.F

Nova studija provedena na švedskim ispitanicima starijim od 70 godina istraživala je moguću vezu između izloženosti virusu herpes simplex tipa 1 (HSV-1) i povećanog rizika od Alzheimerove bolesti. Rezultati su pokazali da sudionici koji su bili izloženi ovom virusu imaju dvostruko veću vjerojatnost za razvoj demencije.

Ono što je posebno zanimljivo jest to što su sudionici bili otprilike iste dobi, što je rezultate učinilo pouzdanijima jer se faktori poput dobi, koji su inače povezani s razvojem demencije, nisu mogli miješati u rezultate, prenosi Science Alert. Inače, virusom herpes zaraženo je 80% ljudi.

Ovaj nalaz je značajan jer sugerira da postoji veza između virusne infekcije i razvoja Alzheimerove bolesti, neovisno o genetskim čimbenicima ili dobi. Osim toga, činjenica da je većina odraslih izložena virusu herpes simplex tipa 1 ukazuje na to da je ovaj virus prilično rasprostranjen, što ga čini potencijalno značajnim faktorom rizika za demenciju.

Foto: Unsplash

Veliko otkriće

Osim što je pružila nove uvide o vezi između HSV-1 i Alzheimerove bolesti, studija je također potaknula razmišljanje o mehanizmima putem kojih virusne infekcije mogu utjecati na mozak i kognitivno zdravlje. Iako je poznato da su virusi poput HSV-1 prisutni u mozgu pacijenata s Alzheimerovom bolešću, još uvijek treba istražiti kako ta prisutnost doprinosi razvoju bolesti.

Uzimajući u obzir složenost Alzheimerove bolesti, ovi novi nalazi predstavljaju dodatni korak prema razumijevanju potencijalnih uzroka i faktora rizika koji su uključeni u njezin razvoj. Jedna od ključnih implikacija ovog istraživanja je ideja da bi virusne infekcije, poput HSV-1, mogle biti okidači ili faktori koji doprinose procesu bolesti, umjesto samo popratni simptomi. To sugerira potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjelo kako virusi djeluju na mozak i kako ti učinci mogu utjecati na razvoj demencije.

Liječnica objasnila zašto je opasno jesti odstajalu rižu: ‘Nisam mogla otići na hitnu’
Osim toga, istraživanje naglašava važnost razumijevanja interakcije između genetskih i okolišnih čimbenika u razvoju Alzheimerove bolesti. Dok je genetska predispozicija igra važnu ulogu, istraživanje pokazuje da su i vanjski faktori, poput virusnih infekcija, također važni za razvoj bolesti. Ovo istraživanje sugerira da bi kombinacija genetskih faktora i izloženosti virusima mogla povećati rizik od demencije.

Ova studija predstavlja samo jedan od koraka u razumijevanju kompleksnih uzroka demencije i Alzheimerove bolesti te otvara nova pitanja i područja istraživanja koja su potrebna kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji leže u osnovi ove bolesti.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.