fbpx
Instagram

Ovaj tip torte možete jesti doslovno dok se ne raspuknete, a kilogrami će se topiti!

Autor: Iva Hanzen

‘Raw’ ili sirove torte toliki su hit da više nisu rezervirane samo za obožavatelje sirove prehrane, žene koje paze na liniju i sate provode u joga centrima ili pretenciozne nutricioniste, već su postale sastavni dio svakog kućanstva. Sada ih baš svaka domaćica redovito radi pa čak i ako spada u grupu koja je uglavnom inspirirana tradicionalnim receptima. Ovo ne čudi iz više razloga. Kao, prvo, iako orašasti plodovi glase kao skupi, sama ‘raw torta’, uopće nije skup pothvat, s obzirom na to da vam za jednu takvu tortu treba praktički šačica orašastih plodova, a ne čitav kilogram. Kao drugo, dok ćete na neke kolače morati potrošiti pola dana, ove torte gotove su u svega 10 minuta. K tome se ne peku, već se miksaju u blenderu ili multipraktiku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Klara’s Kitchen (@klaras_kitchen)




Također, mnogi misle da je sirova hrana uvijek hladna što nije točno – može se zagrijavati do 40 stupnjeva. O tome da su orašasti plodovi fantastičan izvor energije, kao i odličan partner u borbi za jak imunitet da i ne pričamo, a kada shvatite da će vam trebati puno manji komad kako biste se zasladili u odnosu na neku drugu tortu, tek ćete se oduševiti jer manji komad torte koji ćete si odrezati nakon primjerice ručka, znači i manju količinu slatkog koju ćete unijeti taj dan, a to pak znači gubitak kilograma. Naime, samo mali komadić sirove torte toliko je zasitan da ćete se satima osjećati sito, a pritom vas neće gristi savjest što ste uživali u slatkom.

‘Raw torte’ su jednako tako neusporedivo zdravije od običnih jer jedini šećer u njima dolazi iz meda i datulja, a kako će tek biti oduševljene vaše prijateljice kada vam dođu na kavu i ponudite im ovakvu modernu, vizualno atraktivnu deliciju, za razliku od nekog uobičajenog kolača, sami ćete posvjedočiti. Uostalom, sigurno često pripremate smoothie ili kakvu krem juhu pa zašto onda blender ne biste upotrijebili i kada je riječ o desertu. To je samo dokaz da priprema ‘raw torte’ uopće nije komplicirana.

Ono što je također bitno napomenuti je i to da kod kupovnih slatkiša pa  i domaćih kolača s previše šećera osjetite nalet energije, no isti vrlo brzo nestane. Kod sirovih torti, toga nema. One pružaju nalet energije koji ostaje i ne prati ga osjećaj težine u želucu. Vidjet ćete i sami da ćete nakon redovitog pripremanja ‘raw torti’ osjetiti promjene ne samo u tom pogledu, nego će se iste odraziti i na zdravlje vaše kože i kose. I još jedan savjet za kraj! Sirove torte se rade po sljedećem principu – U donji sloj odnosno podlogu, koji možemo reći glumi biskvit, u pravilu idu izmiksani orašasti plodovi, bilo prepečeni ili ne, u kombinaciji s datuljama koje em daju slatkoću, em fino zalijepe te iste plodove, kako biste dobili čvrstu masu.




U kremu pak idu prethodno namočeni orašasti plodovi koji, ako ih ostavite par sati, a kamoli preko noći, toliko omekšaju da će ih i najslabiji blender s lakoćom izmiksati, pogotovo u suradnji s primjerice kokosovim mlijekom ili uljem koji također uglavnom idu u kremu. No, donji čvrsti sloj bi možda mogao biti prevelik pothvat ako imate slabiji blender pa orašaste plodove za taj prvi sloj umjesto blendanja možete staviti u kuhinjsku krpu i dobro istući batom ili valjkom za tijesto, dok se također ne morate mučiti s datuljama, jer u trgovinama zdrave hrane možete naći već gotovu pastu od datulja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sveikuolių Skanėstai (@sveikuoliuskanestai.lt)




U skladu s tim vam donosimo jedan ekstra brz i jednostavan recept za ‘raw’ tortu koja lako može postati i sladoled. Dakle, prepržite dvije šake badema i dvije šake lješnjaka. Izmiksajte ih u multipraktiku, odnosno blenderu, a ako ne ide, jednostavno ih istucite batom. Zatim ih pomiješate s već gotovom pastom od datulja koju možete pronaći u dućanima zdrave hrane. Uzmite tek komad dovoljan da se bademi i lješnjaci zalijepe i onda ovu smjesu utisnite u okrugli protvan. U blenderu izmiksajte prethodno namočene indijske i brazilske oraščiće (također po dvije šake od svakog, ili više, vidjet ćete sami ovisno o veličini protvana i količini kreme koju želite dobiti) u kombinaciji s jednim kokosovim mlijekom iz konzerve, malo kokosovog brašna, cimeta, kakao praha i meda po želji (žlicu, dvije ili više ako volite baš jako slatko), s tim da imajte na umu da već datulje same po sebi daju slatkoću pa netko uopće ne stavlja med.

Ovu kremu prelijte preko ‘biskvita’ koji ste prethodno utisnuli i stavite u frižider na koji sat da se sve to skupa malo stisne. Ova torta može imati i dvije kreme ako želite jači vizualni dojam. Iz jedne samo izostavite kakao i cimet i imat ćete jednu bijelu i jednu smeđu kremu. Ako pak ovu tortu stavite u zamrzivač na par sati ili duže, dobit ćete ‘raw’ sladoled, no imajte na umu da ćete ju u tom slučaju, prije konzumacije ipak malo morati ostaviti vani kako biste ju lakše izrezali.

 

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.