iStock

Ovaj neobičan čaj sjajan je narodni lijek za vitkost, mjehur i reumatske bolesti

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Kukuruzna svila obično završi u kanti za smeće kada pokušavamo čistiti klip kukuruza koji ćemo skuhati, ali mnogi nisu svjesni koliko ona zapravo može pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Naime, svježa kukuruzna svila je puna biljnih vlakana, proteina, fosforne kiseline, kalija i mangana. Sadrži i eterično ulje, klorofil, smolu, gumu i alkaloid koji ima osobinu da steže krvne žile.

Za ljekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina prije Krista, a danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i vitke linije. Naročito je učinkovita ako je koristimo u obliku čaja.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje nakupljanje viška vode u tijelu, otklanja sve grčeve bubrega, a ako ga koristite duže vrijeme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pijesak.

Izbacivanjem veće količine mokraće organizam se oslobađa viška fosfora i bjelančevina, što znatno smanjuje reumatske tegobe, pomaže kod gihta – upale zglobova. Osim toga, smanjuje nakupljanje vode u zglobovima, a time i njihovo oticanje nogu.

Redovno konzumiranje ovog čaja ubrzava cirkulaciju, jača krv i olakšava rad jetre.

Pomaže kod svih oboljenja mokraćnih puteva, upale mjehura, urinarnih infekcija i pomaže kod bubrežnih kamenaca. Osim toga, pomaže i kod noćnog mokrenja. Efikasan je i kod PMS-a.

Kako napraviti čaj?

Jednu žličicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte sa šalicom vruće vode i pustite da odstoji nekoliko minuta.

Procijedite i popijte jednom dnevno ili maksimalno dva do tri puta.

Napomena:

Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.

Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korištene štetne tvari poput pesticida.

Također, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi ljekovita svojstva, te ju nije preporučljivo upotrijebiti za čaj.

U hladnije doba godina, kada nema svježeg kukuruza na raspolaganju, u trgovinama zdrave hrane možete kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile.

Dvije žličice kukuruzne svile kratko prokuhajte u 3 decilitra vode, ostavite poklopljeno 5 minuta, procijedite i pijte bez šećera. Ima blag, neutralan okus, eventualno možete dodati malo meda i limuna ili stevije.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.