Wikimedia

Ovaj napitak košta samo jednu kunu, a liječi brojna oboljenja: Stvarno griješite ako ga ne pijete!

Autor: Iva Hanzen

Na tržnici sirutku možete naći već za jednu kunu i 50 lipa, u popularnim Veronika dućanima za tri kune, a u ostalim prodavaonicama za maksimalno pet. I vi svejedno ne pijete ovaj izvanredno zdrav napitak? Koja  pogreška, a sigurno ste čuli za njega. Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka, poput vitamina B i E, minerala i mliječnih šećera koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Wikimedia

Izuzetno je blagog okusa, a naći ćete ju i s dodatnim aromama pa tako možete primjerice piti sirutku od manga ili naranče, ako ste za neke ekstravagantnije varijante.  Toliko je zdrava da se čak smatra prikladnom namirnicom za dojenčad, a zanimljiva je i činjenica da je po svom sastavu gotovo identična majčinom mlijeku. Upravo zbog te sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi. Dakle potpuno je sigurna za sve i dapače jako zdrava. Još su naše bake to znale pa su je redovito pile, obično na tašte ujutro uz doručak, ali vi ju možete piti i tijekom dana. Dapače, tad će vam vratiti izgubljenu energiju i maksimalno vas osvježiti. Dovoljno je da ispijete svega jednu malu čašu dnevno, odnosno da popijete litru sirutku kroz tjedan.

veronika-delikatese.com

Osim što je zdrava za čitav organizam i odličan je podizač imuniteta, posebno dobro djeluje na jetru. Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Želite li pročistiti jetru, pijte sirutku. Pomaže i kod mršavljenja, budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata hranjivim tvarima, dok istovremeno pruža osjećaj sitosti te ublažuje osjećaj gladi.  K tome potiče probavu te vas rješava nadutosti i zatvora i sad najbolji dio za kraj – potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.