Foto: Pexels

Ovaj ljuti začin poboljšava rad mozga kod starijih: Stvar je u ovom temeljnom sastojku

Autor: F.F

Najnovija studija upućuje na to da wasabi, poznat kao tradicionalni japanski začin, može igrati ključnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija kod osoba starijih od 60 godina. Temeljni sastojak wasabija koji se povezuje s ovim korisnim učincima naziva se 6 metilsulfinil heksil izotiocijanat (6-MSITC), a prepoznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koja štite stanice od oštećenja.

Istraživači su proveli opsežno 12-tjedno istraživanje s 72 sudionika starijih od 60 godina. Sudionici su nasumično podijeljeni u dvije grupe, pri čemu je prva grupa konzumirala wasabi tablete jednom dnevno, dok je druga grupa dobivala placebo. Rezultati su bili značajni: oni koji su uzimali wasabi pokazali su poboljšanja u epizodnom pamćenju i radnom pamćenju u odnosu na one koji su primali placebo.

Foto: Unsplash

Zanimljivo istraživanje

No, nije bilo značajnih razlika u ostalim aspektima kognitivnih performansi, poput rasuđivanja i pažnje. Istraživači naglašavaju pretpostavku da wasabi, zajedno s 6-MSITC, može imati poseban utjecaj na hipokampusni dio mozga, ključan za funkciju pamćenja. Iako su priznali određena ograničenja studije, ovi rezultati ističu jasnu povezanost između konzumacije wasabija i poboljšane kognitivne funkcije kod starijih osoba.

Nastavak istraživanja bit će usmjeren prema detaljnom razumijevanju bioloških i molekularnih mehanizama koji stoje iza ovog poticajnog učinka. Ova otkrića ukazuju na mogućnost jednostavnog unosa hrane, poput wasabija, kao strategije za očuvanje zdravlja mozga u procesu starenja.

Nemojte piti vodu na ovaj način: Uništavate imunitet, ali to nije jedini problem

Što je uopće wasabi?

Inače, wasabi je zeljasta biljka koja potječe iz Japana. Glavna karakteristika wasabija je korijen koji se koristi kao začin, poznat po jakom i osvježavajućem okusu. Ova biljka često se koristi u japanskoj kuhinji, posebno uz sushi i sashimi, te se smatra jednim od prepoznatljivih sastojaka japanske gastronomije.
Wasabi raste u hladnim planinskim potocima i rijekama. Za uzgoj wasabija potrebni su specifični uvjeti, uključujući hladnu klimu i čistu vodu. Najpoznatije regije u Japanu po uzgoju wasabija su planinski dijelovi prefekture Shizuoka, Iwate i Nagano.

 
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.