Unsplash

Ova ‘toksična šestorka’ glavni je krivac za bolesti, suvišne kilograme i rak, a koristite ju gotovo svakodnevno

Autor: Iva Hanzen

Kada uklonite prehrambene tvari za koje se zna da vam remete metabolički sustav dajete svojim organima, među kojima se po važnosti posebno ističu srce i mozak, priliku da se odmore i obnove. ‘Veliku toksičnu šestorku’ sačinjavaju i to redom svoje kancerogenosti i kiselosti: 1. Šećer, koji čak obuhvaća i alkohol te umjetne zaslađivače, 2. Kofein, 3. Gluten, odnosno kruh i pekarski proizvodi, 4. Kukuruz, 5. Soja i 6. Mliječni proizvodi.

Unsplash

Pritom je važno istaknuti da kada kažemo ‘mliječni proizvodi’, pritom ne mislimo na domaće proizvode, nego na primjerice kupovno mlijeko iz tetrapaka u kojem se zapravo nalazi jako mali postotak mlijeka. Naime, u proizvodnji dolazi do patvorenja mlijeka pa je prava količina mlijeka, što god piše na tetrapaku, prilično upitna, bilo da se radi o mlijeku samom ili o mliječnim proizvodima. Patvorenje znači da se hrani dodaju tvari, odnosno sastojci bez mijenjanja karakteristika proizvoda u značajnoj mjeri. Tako je primjerice suncokretovo ulje dodano maslinovom ulju i onda ga se prezentira kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Isti slučaj je s mlijekom, odnosno mliječnim proizvodima. Mlijeku se dodaju velike količine vode i aditiva, dok ako mislite da slučajno pijete primjerice kozje mlijeko, u njemu osim navedenog zapravo pijete najviše kravlje. Naime, u odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda u svijetu proizvodi se od kozjeg, ovčjeg ili drugih, kvalitetnijih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira, a tim se postupkom mijenjaju svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Također, mislite da jedete sir u listićima? O da, i taj je mliječni proizvod vidio malo sira.

Unsplash

Što se tiče glutena, gluten kao takav se prirodno nalazi u tijestu jer se bez njega tijesto ne bi moglo dići i sam po sebi nije loš, osim ako nemate celijakiju. No, problem su dodatni gluteni koji se stavljaju u pekarske proizvode, da ne spominjemo da se u velikim trgovačkim lancima pa čak i pekarama kruh uopće ne mijesi, nego dolazi zamrznut pa se samo ispeče. Mislite: ‘mmm friško pečeni kruh na odjeljku za pekarske proizvode’ u vašem omiljenom dućanu… Oprez, nije tu ništa svježe. Jedino što može biti svježe odmrznuto. No, uz gluten, problem je i to što se pekarski proizvodi više ne rade od brašna kao takvog, već u mjesta gdje se peku dolaze vreće u kojima se već nalazi gotova smjesa aditiva i brašna, u kojoj, kao i slučaju s mlijekom, zapravo ima jako malo brašna.

Unsplash

Ako govorimo o kukuruzu, sigurno ste primijetili da se zadnjih nekoliko godina kukuruz na štandovima počeo služiti ne samo u jesen kada mu je i vrijeme, nego na početku ljeta, dok ga u velikim trgovačkim lancima ima zapakiranog gotovo cijele godine. Budite oprezni i tu jer se kukuruz sadi u proljeće i nemoguće je da od travnja do lipnja pruži zrele plodove pa se upitajte od kud je došao taj kukuruz i gdje se sadio, ako ga je moguće jesti na početku ljeta, a kamoli cijele godine.

Unsplash

Da su soju skloni genetski modificirati to već i vrapci na grani znaju, a što se tiče slatkiša i kofeina, tu je stvar sama po sebi prilično jasna pa ne treba dodatno objašnjavati njihovu štetnost. Što učiniti na kraju? Jednostavno imajte na umu ove informacije, smanjite ove proizvode ili ih u potpunosti kupujte na tržnici i od domaćih proizvođača.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.