Foto: Pexels

Ova namirnica posebno je popularna za vrijeme blagdana: Jedan tip ljudi ju mora izbjegavati

Autor: F.F

Srdele su jedne od najpopularnijih riba, pogotovo u vrijeme posta. U razdoblju korizme, srdele su često prisutne na jelovniku, nudeći visok udio omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, što ih čini izuzetno zdravima. Američko udruženje za srce i krvožilnu bolest prepoznaje njihovu hranjivu vrijednost, sugerirajući da redovita konzumacija sardina može pridonijeti unaprjeđenju cjelokupnog zdravlja organizma. Jedna porcija sardina od približno 75 grama pruža 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina.

Sardine također sadrže EPA i DHA, vrste masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upala, rezultirajući poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga te smanjenim rizikom od kroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput sardina, mogu pridonijeti liječenju depresije i anksioznosti, piše Webmd.

Unatoč mnogim zdravstvenim prednostima, sardine nisu preporučljive za sve. Osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, gihta ili bubrežnih kamenaca trebaju izbjegavati njihovu konzumaciju. Sardine u konzervi često sadrže značajne količine soli, što može biti štetno za osobe s visokim krvnim tlakom.

Foto: Pexels

Evo tko treba izbjegavati sardine

Osobe s visokim krvnim tlakom: Sardine sadrže visoku razinu soli, a jedna limenka može sadržavati oko trećine preporučenog dnevnog unosa soli. Stoga, ako imate visoki krvni tlak, preporučuje se ograničavanje unosa sardina i, ako je moguće, odabir manje slanih opcija.

Čovjek je 20 godina proučavao ljudske navike: Otkrio je najzdraviji doručak na svijetu

Oni s problemima gihta: Giht zahtijeva dijetu s niskim udjelom tvari koja se razgrađuje u mokraćnu kiselinu. Budući da sardine i druge masne ribe sadrže visok udio ove tvari, osobe s gihtom trebaju izbjegavati njihovu konzumaciju kako bi smanjile rizik od kristalizacije mokraćne kiseline u zglobovima.




Osobe s bubrežnim kamencima: Mokraćna kiselina koja doprinosi gihtu također može uzrokovati stvaranje bubrežnih kamenaca. Visok sadržaj natrija u sardinama dodatno povećava rizik od povećanja razine kalcija u urinu, što može biti štetno za osobe sklonije bubrežnim kamencima. Stoga, ove osobe trebaju izbjegavati konzumaciju sardina.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.