foto:pexels

OVA HRANA NAS USPAVLJUJE: Čest obrok kojeg rado konzumiramo na poslu je na ovom popisu!

Autor: Dnevno.hr

Ako nakon određene hrane primijetite umor, vjerojatno se radi o namirnicama koje svojim sastavom crpe energiju. Iako su neke zdrave, postoji razlika jedete li ih ujutro ili navečer, dok je neke ipak bolje u potpunosti izbjegavati! Zanimljivo, salata godinama slovi kao zdrav obrok, a često se upravo za nju odlučujemo na poslu, no način na koji ju pripremamo ovisit će o tome hoće li nam se prispavati za radnim stolom.

Salata

foto:pexels

Kada za ručak odlučimo pojesti samo salatu koja se sastoji samo od povrća ona postaje problem. Ne unesemo li dovoljno proteina i ne uskladimo li omjer proteina i ugljikohidrata (pa makar onih iz povrća), umor i glad možemo osjetiti već u poslijepodnevnim satima. Također, neki u salate dodaju masne i kalorične preljeve koji umanjuju zdravstvene koristi namirnica. U gotovim preljevima se često nalazi hrpa šećera, masti i umjetnih bojila koja ni na koji način ne pogoduju našem zdravlju.

Jogurt i mliječni proizvodi

foto:pexels

Mliječni proizvodi mogu biti uzrok umora. Od 50 do 60 pacijenata koji se bore s kroničnim umorom, 20 do 30% njih konzumira veće količine mliječnih proizvoda. Povezanost mliječnih proizvoda i umora nije sasvim jasna ali vjeruje se da tijelo s godinama razvija imunološku reakciju na proteine izgradnjom vojske antitijela koja se mobiliziraju a to dovodi do umora.

Banane i orašasti plodovi

foto:pexels

Banane su idealne protiv grčeva jer su bogate magnezijem, mineralom koji pomaže u opuštanju mišića. Magnezij se također nalazi i u preparatima koji potiču san. Ovaj mineral se nalazi i u orašastim plodovima.




Slatkiši i grickalice

foto:pexels

Istraživanja pokazuju da se naš gastrointestinalni trakt prilagođava onome što jedemo. Ako se pridržavamo prehrane s niskim udjelom masnoće i šećera, počinjemo proizvoditi manje sokova i enzima u želucu koji olakšavaju probavu šećera i masnoća. To znači da ćemo, ako i samo povremeno pojedemo kolač ili neku slanu grickalicu, osjetiti mučninu i umor.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.