fbpx
Wikimedia Commons

Ova biljka izgleda neobično, ali itekako liječi: Ima 20 puta više vitamina C od limuna!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Ima 20 puta više vitamina C od limuna, obiluje vitaminom A i mineralima. Oblozi se rabe za liječenje gihta, artritisa, bola i upala.

Podagrasti jarčevac (Aegopodium podagraria) još se naziva i jarčevac trojnolistni, regoča, kozja noga, sedmerolist i bazjan. Ta višegodišnja zeljasta biljka posebno je popularna u njemačkoj i ruskoj kuhinji, gdje listove obilato rabe za zelene juhe i variva jer vjeruju da čiste krv i vraćaju snagu. U Rusiji se od samljevenog lišća zajedno s drškama pravi i neka vrsta ajvara. Raste na području Europe i Azije.

Jarčevac se razmnožava s pomoću podzemnog puzećeg korijenja, a raste i do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, iznutra šuplja, a pri vrhu razgranata. Sedam jajolikih listova kao lanac su povezani pa je po njima biljku lako prepoznati. Veoma su aromatični i naročito ukusni dok su mladi. Imaju aromu poput peršina ili celera. U 100 grama listova ima čak 80 mg vitamina C, što je 20 puta više nego u limunu, između 8 i 14 mg karotina (vitamina A), raznih minerala i drugih korisnih sastojaka.


Cvjeta od travnja do kasne jeseni. Na vrhu stabljike stvara se velika, štitasta, bijela cvast. Uspijeva na vlažnim i sjenovitim mjestima, u prorijeđenim šumama, među grmljem, po obodu livada, uz rijeke i potoke i u voćnjacima.

Čaj se rabi za čišćenje organizma i smanjivanje masnoće u krvi, reguliranje cirkulaciju, izlučivanje mokraćne kiseline, liječenje reumatizma, išijasa i kostobolje.

Oblozi od toplog, kuhanog i izgnječenog korijenja i lišća, preporučuju se za liječenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mjesta.

U kulinarstvu se priprema kao špinat ili dodatak salatama i juhama, dinsta se ili stavlja u variva. Jela od ove biljke olakšavaju rad želudca i sprječavaju upale probavnih organa.

Čaj – prirodni diuretik

Pomiješajte 30 g jarčevca s po 15 g lista breze, jagode, nevena, maslačka i poljske preslice (rastavića). Jušnu žlicu mješavine stavite u 600 ml ključale vode i ostavite da vrije 10 sekundi. Poslije 30 minuta stajanja sadržaj procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.




Čaj za čišćenje krvi

Pomiješajte 30 g jarčevca, 20 g sjemena lana i po 10 g korijena žutog srčanika (lincure), čestoslavice (veronike), troskota, bokvice i poljske preslice (rastavića). Žlicu mješavine ulijte u 600 ml provrele vode i ostavite da vrije 10 sekundi. Poslije pola sata procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.

Jarčevac kao ukusan začin




Da biste dobili ljekovit, iznimno ukusan i aromatičan začin, pomiješajte po 25 g jarčevca, divljeg mažurana (ili origana), primorskog vriska i piskavice. Mješavinu prvo usitnite, pa sameljite i taj fini prah iskoristite kao dodatak juhama, varivima i mesu.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.