fbpx

Otrovna gljiva u 30 godina pokosila stotine kineskih seljaka

Autor: M.S.

Prema svjedočenjima stanovništva, žrtve su znale usred razgovora pasti mrtve, a nije se znao uzrok. Naposljetku, ustanovljeno je da je riječ o maloj gljivi koja nema cijenu na tržištu, pa se često zna naći u domovima seljaka.

Trideset godina, tijekom kišne sezone u kineskoj provinciji Junnan, na desetke seljaka su samo padali mrtvi. Iznenadno su umirali od srčanih udara, a nitko nije znao zašto. Dapače, po njima je nazvan i medicinski sindrom – Junanski sindrom iznenadne smrti.

No, nakon pet godina istraživanja, znanstvenici su napokon došli i do uzročnika smrti seljaka. Njih svake kišne sezone pokosi jedna od autohtonih gljiva, poznata i kao Mala Bijela. Ta vrsta u sebi sadrži ti toksične amino-kiseline, piše BBC.

– Čuli smo nevjerojatne priče o ljudima koji su padali mrtvi usred razgovora. Oko dvije trećine žrtava je prije smrti doživjelo simptome poput mučnine, vrtoglavice, napadaja i izmorenosti – rekao je kardiolog Zhang Shu, jedan od istraživača.


Istraga je trajala pet godina zbog toga što se ‘sindrom’ događao samo tijekom kišne sezone, a i veliku je zapreku predstavljala jezična barijera. Još 2008. godine su znanstvenici ustanovili da se u mnogim domovima zaraženih nalazila i gljiva-ubojica, no provincija Junnan je poznata po mnogobrojnosti svojih autohtonih gljiva, koje se izvoze i skupo prodaju na stranih tržištima.

Mala Bijela nije jedna od tih skupih gljiva, i baš zato je mnogima služila kao namirnica i prehrambeno sredstvo. Otkad je stanovništvo upućeno u smrtonosnost gljive, broj smrti se drastično smanjio, a ove godine nije još zabilježena nijedna žrtva opake gljive.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.