Foto: Unsplash/Ilustracija

Otkriveno što bi trebali izbjegavati kada jedemo pršut ili slaninu: ‘Brzo ćete se suočiti s problemom’

Autor: F.F

Svima je jasno da su Hrvati veliki mesojedi i kako uživaju u domaćim narescima kao što su slanina, pršut, kulen, pečenica i slično. No, s tim finim namirnicama nikako ne bismo trebali pretjerivati. Fini pršut, sočna slanina, slasna pečenica – svi ti suhomesnati proizvodi često su neodoljivi u okusu, ali nisu baš blagi prema našem srcu. Ove omiljene namirnice gotovo svakog Hrvata, iako ukusne, nisu najzdravije za naše srce. Liječnici ističu da smanjenje soli u prehrani može sniziti krvni tlak, a kardiolog dr. Dragan Simić je u emisiji “Jutro” otkrio kako suhomesnati proizvodi utječu na srce i kolike su preporučene dnevne količine.

“Šest grama soli dnevno je previše, iako se mnogi drže te preporuke. Preporučena količina soli trebala bi biti između jedan i pol do dva grama. Činjenica je da osam od deset ljudi konzumira više soli nego što je preporučeno. Iako je sol važna zbog svojih učinaka, pretjerani unos može biti štetan, posebno za srce. Mnoge kardiovaskularne bolesti izravno su povezane s dnevnim unosom soli”, istaknuo je dr. Simić, a prenosi Mondo.

Liječnik ističe kako zbog previše soli raste krvni tlak tijekom dana. Dodaje kako osim terapije lijekovima, smanjenje unosa soli je ključno za zdravlje srca. Problem je što se sol nalazi u gotovo svemu što jedemo, zbog čega moramo biti još oprezniji.

Foto: Unsplash

Omiljena hrana Hrvata

Što se tiče suhomesnatih proizvoda poput pršuta, špeka i pečenice, dr. Simić naglašava da oni nisu uvijek najbolji izbor. “Industrijski proizvedeni suhomesnati proizvodi često sadrže puno aditiva i soli te ih ne preporučujem. Ako se odlučite za kvalitetan pršut, potrebno je izabrati onaj s manje soli i aditiva, ali ipak ga treba konzumirati umjereno, ne svakodnevno”, upozorio je dr. Simić, osvrćući se i na slaninu.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

“Postoji teorija da je slanina prirodni proizvod, manje prerađen i stoga manje štetan od drugih. Međutim, važno je uzeti u obzir razinu kolesterola i lipida u krvi. Ako imate kronične probleme poput stentiranja, tada bi trebali izbjegavati takvu hranu”, pojasnio je liječnik.




“Dnevni unos od 10 do 15 grama proteinskih namirnica bez masnoća nije problem, ali ako svakodnevno konzumirate jako slani pršut, brzo ćete se suočiti s problemima vezanim uz povećani krvni tlak. Prekomjerni unos soli može rezultirati gušenjem, umorom i drugim simptomima zatajenja srca. To se događa jer višak soli zadržava tekućinu u tijelu, što povećava volumen cirkulirajuće tekućine i tlak u krvnim žilama”, zaključio je liječnik, ističući da ispijanje vode nije dovoljno za rješavanje problema.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.