Unsplash

Osjećate se iscrpljeno, nezadovoljno, nemirno, zabrinuto? OVA METODA će vam sigurno pomoći!

Autor: Iva Hanzen

Sigurno ste puno puta čuli za meditaciju, kao i za njene dobrobiti kako na psihičkom, tako i na fizičkom planu, no to vam se uvijek činilo kao nešto što je rezervirano za čudake, boeme, pustinjake, ljude koji žive u Indiji, moderne zapadnjake ili Instagram zvijezde. Možda ste čak pomislili da je meditacija rezervirana samo za joga majstore te da treba biti na posebnom nivou, što također nije točno jer ovu metodu prakticiraju svi – djeca i roditelji, biznismeni, svećenici, liječnici, odnosno ljudi svih dobi, religijskih uvjerenja, profesija i nacionalnosti.

Unsplash

S druge strane možda ste pokušali meditirati, ali ste odustali jer ste jednom čuli kako za potrebe ove prakse treba u potpunosti izbaciti misli iz glave, ali dobra vijest je da ne morate jer to ionako nije moguće. Meditirati zapravo uopće nije teško, potrebna je samo  volja da uvrstimo tu aktivnost u svoj život.

Unsplash

Koje su prednosti meditacije? Osim što će vam pomoći da svoje plitko disanje dovedete u red, kao i općenito fizičko stanje, pristaše meditacije tvrde da ona osigurava unutarnji mir te vam omogućava da se lakše nosite sa situacijama oko vas. Dakle, uči vas tome da kada vas nešto uznemiri niste toliko pod stresom, nego da konstruktivno i opušteno reagirate.

Unsplash

Ova je praksa, kažu njeni znalci, savršen alat i za borbu s kroničnim umorom. Naime, san kojeg ionako dobivamo premalo, nedovoljan je da bi tijelu pružio odmor od tolikog stresa koji svakodnevno doživljavamo, a posljedica je utjecaja kojim nas život u modernom dobu izlaže. Ti utjecaji su buka, prevelika količina informacija, često nepotrebnih te agresivan način komunikacije. Na kraju dana se osjećamo iscrpljeno, nezadovoljno, nemirno, zabrinuto, puni smo strahova, lako se razljutimo i nemamo ‘živaca’ za svakodnevne životne izazove.

Unsplash

No, pristaše meditacije tvrde: Redovitom meditacijom vraćamo razinu hormona stresa u njihovu ravnotežu, očistimo se iznutra od svih utisaka, neproživljenih emocija, prevelike količine primljenih informacija te smo spremni za život, osvježeni, odmoreni, opušteni i radosni!

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.