stoapala
Osjećate bol u petama? Izvor: Pixabay

OSJEĆATE BOL U PETAMA? Doktor Labudović odgovara na pitanja koji su simptomi i uzroci oboljenja!

Autor: Matea Sušac

Naše stopalo se sastoji od 26 kostiju, 33 zgloba i 100 tetiva. Kada ljudi ozlijede petu dosta puta imaju tegobe blagog inteziteta, ali one isto onemogućuju normalno funkcioniranje pete. Upravo iz toga razloga donosimo koji su najčešći simptomi, kada bi se trebali obratiti liječniku za pravilno postavljanje dijagnoze.

Nekoliko vrsta bolesti se najčešće pojavljuju kod ovakvih tegoba.

Plantarni fascitis je vrlo česta pojava. Dojnji dio našeg stopala od petne kosti pa do prstiiju prolazi velika lepezasta fascija koja drži naše stopalo. Zbog raznih opterećenja čovjek može doživjeti upravo tegobu koja se naziva plantarni fascitis. Bolovi su najjači ujutro nakon ustajanja i prvi koraci znaju prouzročiti oštru i sijevajuću bol. Nakon nekoliko koraka, bolnost se smanjuje i hodanje biva moguće.

Uganuća nužnog zgloba kao posljedica prekomjerne tjelesne aktivnosti. Najčešće se istegnu legamentalne strukture u stopalu. Uglavnom se događa osobama koje se intezivno bave sportom. Takva uganuća i istegnuća mogu proći za nekoliko dana, ali mogu i potrajati nekoliko dana i biti vrlo neugodne.

Mogući su  i prijelomi u stopalu, koji zahtjevaju hitnu medicinsku pomoć.

Upala ahilove pete je također jedna od čestih tegoba stopala. Ona povezuje mišiće sa stražnje strane potkoljenice. Tetivu često opeterećujemo kada trčimo, i hodamo. Pod velikim pritiskom ona se upali.

Burzitis može uzrokovati povreda, kronična prekomjerna opterećenja, artritis ili infekcije. Najčešće su infekcije. Upalni burzitis potaknut je trenjem ili kemijskim agensom, koje se događa kod ponovljenih kretnji tetive.




Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive.

Pogledajte objašnjenje doktora Maria Labudovića!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.