Foto: Pexels

Oprezno sa sredstvima za dezinfekciju ruku: Stručnjaci izdali zastrašujuće upozorenje

Autor: F.F

Novo istraživanje, koje se temelji na kulturama ljudskih stanica i studijama na miševima, otkrilo je da kemikalije prisutne u uobičajenim kućanskim dezinficijensima, ljepilima i tkaninama za namještaj mogu oštetiti potporne stanice u mozgu tijekom ključnih faza njihova razvoja. Ovo istraživanje ukazuje na štetnosti česte uporabe spomenutih kemikalija, ponajviše na ljudski mozak.

Molekularna biologinja Erin Cohn sa Sveučilišta Case Western Reserve u Ohiju i njezini kolege identificirali su dvije klase kemikalija koje mogu uzrokovati smrt ili zaustavljanje sazrijevanja oligodendrocita, vrste neuroloških potpornih stanica, u laboratorijskim uvjetima, prenosi Science Alert.

“Otkrili smo da su oligodendrociti, ali ne i druge moždane stanice, iznenađujuće osjetljivi na kvaterne amonijeve spojeve i organofosfatne usporivače plamena”, kaže Cohn.

Foto: Pexels

Upozoravajući rezultati

Oligodendrociti su važni jer omotavaju neurone, stvarajući izolacijski omotač koji omogućuje brz prijenos moždanih signala. Jedna od identificiranih kemijskih klasa su kvaternarni spojevi, koji se često koriste u dezinfekcijskim sprejevima, maramicama i sredstvima za čišćenje ruku.

Druga klasa su organofosfati, koji se nalaze u tekstilu, ljepilima i proizvodima za kućanstvo te mogu ispuštati plinove koji mogu dospjeti u zrak. Eksperimenti na miševima pokazali su da su mladunci izloženi ovim spojevima imali mjerljive razine kemikalija u mozgu, sugerirajući da one mogu proći krvno-moždanu barijeru.

Također je uočeno smanjenje broja oligodendrocita nakon izlaganja određenom kvaternarnom spoju. Istraživanje također ukazuje na povezanost između izloženosti određenim kemikalijama i loših neurorazvojnih ishoda kod djece.

Daniel iz Njemačke došao na studij u Hrvatsku i iznenadio odlukom: Ovo je prava rijetkost
Potrebna su daljnja istraživanja

To je dovoljan razlog da nastavimo istraživati zdravstvene učinke ovih spojeva, posebno kod djece, tvrde Cohn i kolege: “Središnji živčani sustav u razvoju posebno je osjetljiv na uvrede iz okoliša, a izloženost kemikalijama može biti posebno štetna za djecu ako se dogodi tijekom kritičnih razdoblja razvoja.”

Iako su rezultati zabrinjavajući, stručnjaci upozoravaju da su eksperimenti provedeni s koncentracijama kemikalija većim od onih kojima su ljudi obično izloženi te da je potrebno daljnje istraživanje kako bi se utvrdili stvarni rizici za zdravlje ljudi.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.