Goran Stanzl/PIXSELL

OPREZNO S CUGOM: Alkohol uzrokuje nastanak kemikalije koja može utjecati na razvoj karcinoma!

Autor: Hina

Stručnjaci iz cijeloga svijeta već dugo upozoravaju na to da konzumiranje većih količina alkohola pridonosi pojavi sedam vrsta raka - usta, grla, grkljana, jednjaka, raka dojke, jetre i debelog crijeva

Unosom alkohola u organizam nastaje štetna kemikalija koja može trajno oštetiti DNK matičnih stanica, što povećava opasnost od razvoja raka, ustanovili su britanski znanstvenici.

“Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim stanicama. Iako neka od njih nastaju slučajno, rezultati naših istraživanja upućuju na to da unos većih količina alkohola povećava rizik od takvih vrsta oštećenja”, kazao je jedan od autora studije, profesor molekularne biologije londonskog Laboratorija za molekularnu biologiju i medicinska istraživanja, dr. Ketan Patel.

Britanski su znanstvenici istraživanje proveli na miševima. Da bi utvrdili kakvu štetu organizmu nanosi acetaldehid, štetna supstancija koja nastaje kad organizam razgrađuje alkohol, koristili su analizu kromosoma i sekvenciranje DNK.

U sklopu pokusa miševima je davan razrijeđeni alkohol, a potom se procjenjivao utjecaj alkohola na DNK životinja.

“Ustanovili su da acetaldehid razbija i oštećuje DNK unutar matičnih stanica krvi, što rezultira poremećajem na kromosomima i trajno mijenja strukturu DNK unutar tih stanica”, objavio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je pomogao financirati istraživanje.

Oštećenje DNK rezultira umiranjem stanica, a istodobno izaziva prirodnu reakciju organizma na obnovu. No ukoliko se DNK nije uspio ‘popraviti’ na odgovarajuć način, razvija se rak. Oštećenje matičnih stanica utječe na razvoj raka, kažu znanstvenici.

Rezultati istraživanja pružaju detaljan uvid u načine na koje alkohol povećava rizik od razvoja spomenutih sedam vrsta raka.




Agencija za istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) alkohol je svrstala u prvu grupu kancerogenih sastojaka, pozivajući se na ‘uvjerljive dokaze’ koji su pokazali da alkohol utječe na razvoj karcinoma u ljudskom organizmu.

Rezultati istraživanja britanskih znanstvenika objavljeni su u stručnome časopisu Nature.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.