fbpx
FOTO: Pixabay

OPREZNO BIRAJTE POSAO! Istraživanje pokazalo gdje je najveći organ vašeg tijela najviše, a gdje najmanje ugrožen

Autor: Ivor Kruljac

Negativni učinci stresa na psihičko i fizičko zdravlje nisu nikakva novost, a mnogima je najčešći izvor ove negativne pojave posao. Dok stres također utječe i na izgled i zdravlje kože, istraživanje koje je provelo Beauty Pie upozorava kako na ten utječu i faktori kao što su klima uređaj, umjetno osvjetljenje, nezdravi ručak i višesatno buljenje u kompjuter, a koji su sastavni dio brojnih radnih mjesta.

Stoga su u svojoj studiji pitali više od 3000 zaposlenika u 15 različitih industrija, koliko posao utječe na njihovu kožu.

Prepoznata najstresnija industrija

Ispitanicima su na procjenu ponudili 18 čimbenika koji utječu na ten kože, uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visoku razinu stresa ili visoke temperaturne razlike koji utječu na kožu. Ovisno i faktorima, svaki posao je na dodijeljenoj ljestvici mogao ostvariti maksimalan iznos od 100 bodova u ocjenjivanju stresa kože.


Kad se sve zbroji, kao najštetnije mjesto za rad glede tena kože sa vrtoglavom ocjenom od 74.36, pokazala se znanstvena i farmaceutska industrija gdje zaposlenice često rade u noćnim smjenama (uzrokuje nedostatak sna, natečene oči) i klimatiziranim prostorima (gdje klima uzrokuje suhu kožu zbog izvlačenja vlage), a brojni znanstvenici također rade na terenu izloženi visokim temperaturama.

S ocjenom 70.5 slijedi je građevinska industrija, zatim energetika (68.8) pa konobari, kuhari, voditelji hotela, turistički vodiči i drugi djelatnici hotelijerstva i turizma gdje je izmjeren kožni stres od 65.8.

Što se tiče najboljih poslova za zdravlje kože, prepoznat je sektor sporta s nisko ocjenom kožnog stresa od 34.2. Tako učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja rijetko osjećaju stres te se većinom drže standardnog radnog vremena.

Drugo mjesto zauzima sektor obrazovanja (38.9) a potom odvjetnici i suci kojima su rizici za kožu procijenjeni ocjenom 41.9.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.