Ilustracija

OPREZ! Patite li od ovih bolesti, koronavirus će vam uzrokovati opasne komplikacije

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Osobe koje pate od otežanog disanja, zviždanja pri disanju ili plućnih problema, imaju najveći rizik za razvoj komplikacija uslijed zaraze koronavirusom, navodi se u studiji britanskih znanstvenika.

Otežano disanje ili dispneja jedini je simptom COVIDA-19 koji je u značajnoj korelaciji s teškim oblikom COVIDA-19 i zaraženim pacijentima kojima je potrebna intenzivna njega, stoji u istraživanju.

Znanstvena recenzija članka još nije provedena, ali je članak objavljen na online stranici MedRxiv, platformi za neobjavljene rukopise u području medicinski znanosti, čiji je suosnivač Sveučilište Yale.

Kronična opstrukcijska bolest pluća (KOPB), plućna bolest koja izaziva dugoročne probleme s disanjem, pojedinačno je najveći rizični faktor za razvoj teškog oblika bolesti, uzrokovane koronavirusom, kod hospitaliziranih pacijenata, proizlazi iz istraživanja.

Vageesh Jain s Instituta za globalno zdravlje pri lUniversity College London, suvoditelj istraživanja, kazao je da bi rezultati mogli pomoći sustavu javnog zdravstva i liječnicima pri određivanju koje osobe imaju najveći rizik od razvoja najtežeg oblika bolesti COVID-19.

U najtežim slučajevima COVID-19 izaziva kratak dah i zatajenje pluća, a u blažem, najčešćem obliku, simptomi su povišena tjelesna temperatura i kašalj.

Istraživanjem je provedena meta-analiza rezultata sedam manjih istraživanja u Kini te je obuhvaćeno 1813 pacijenata koji su hospitalizirani zbog infekcije koronavirusom.




Pacijenti s kratkim dahom imali su 3,7 puta veću šansu za razvijanje teškog oblika bolesti te je 6,6 puta vjerojatnije da će tim pacijentima biti potrebna intenzivna njega, nego pacijentima bez tog simptoma.

Čak 17,8 puta vjerojatnije je da će pacijentima s KOPB-om biti potrebna intenzivna njega, nego osobama koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju KOPB, dok je oko 6,4 puta veća šansa da će pacijenti s KOPB-om imati teški Covida-19.

“Dok dispneja nije tako čest simptom pacijenata koji imaju COVID-19, značajna korelacija između dispneje i teške bolesti, kao i potrebe za intenzivnom njegom mogu pomoći liječnicima da razlučuju između teških i ne-teških slučajeva COVIDA-19”, rekao je Jain, stoji u priopćenju o rezultatima istraživanja.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.