OPREZ: Ovih sedam otrova svakodnevno unosite u organizam

Autor: I.M.

Kada se uzmu u obzir rezultati koje zdrava prehrana donosi našem organizmu sav uloženi trud postaje zanemariv. Stoga, ako već nemate dovoljno vremena i mogućnosti za kuhanje zdrave hrane barem eliminirajte onu koja vam najviše škodi.

Brzi tempo kojim živimo nameće nam i način na koji ćemo se hraniti pa je tako danas teško zamisliti život bez industrijski prerađene hrane. Rijetki su oni koji jedu samo svježe namirnice i obroke pripremljene u vlastitim kuhinjama, a da bi se doista zdravo i kvalitetno hranili potrebno je izdvojiti mnogo vremena te uložiti puno truda. No, kada se uzmu u obzir rezultati koje zdrava prehrana donosi našem organizmu sav uloženi trud postaje zanemariv. Stoga, ako već nemate dovoljno vremena i mogućnosti za kuhanje zdrave hrane barem eliminirajte onu koja vam najviše škodi.

Pileći kroketi i pržena hrana

Sve i da je riječ o pravom mesu ono se priprema s puno ulja i konzervansa. U većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, onima koje se spremaju u trenu bez obzira na to da li su pileći, riblji ili neki treći valja imati na umu da u njima nema puno čistog mesa.

Kokice iz mikrovalne

Mnogima su omiljena grickalica, a kokice mogu biti i zdrave, ali samo ako pripremate kokice iz lonca. No, s druge pak strane, kada je riječ o kokicama koje se pripremaju u mikrovalnoj problem je u vrećici. Ambalaža je prepuna perfluorooktanoične kiseline, a ona se povezuje s neplodnošću. Kiselina prelazi na kokice, a potom, naravno, i u vas. Najgore je to što se kemikalije nakupljaju i ostaju u tijelu godinama, a uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače dokazano je to na primjeru labaratorijskih životinja, a znanstvenici strahuju da bi se slični rezultati mogli pojaviti i kod ljudi.

Margarin

Nutricionistkinja Jennifer K. Nelson iz Klinike Mayo tvrdi da transmasne kiseline iz očsvrnute biljne masti koja je prerađena industrijski poput mnogima omiljenog namaza margarina povećavaju rizik od srčanih bolesti, a povesuju i razinu kolesterola te snižavaju razinu dobrog kolesterola. Uz to povisuju rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.
Konzervirana rajčica

Ponovno problem nastaje u ambalaži kao i u slučaju s kokicama. Profesor dr. Frederick vom Saal sa Sveučilišta Missouri utvrdio je da konzerve posjeduju bisphenol-A, odnosno BPA koji je povezan s dijabetesom, pretilosti i srčanim belestima. Dr. Saal rekao je da jednom litrom ove rajčice u organizam možete unijeti 50 mikrograma BPA, a ta količina utjecati će na ljude, osobito na mlade. Stoga radije kupujte rajčice u staklenkama, ako već morate.

Umaci za salatu
U nedostatku vremena, ali i u restoranima brze prehrane mnogi često posežu za umacima kojima začinjavaju salate, ali to nikako nije dobro jer gotovi umaci sadrže puno šećera i konzervansa, a oni koji na sebi imaju oznaku da posjeduju manje masti imaju i više štetnih tvari. Primjerice, visokofrutozni kukuruzni sirup dokazano deblja brže nego obični šećer. No, uopće ne postoji razlog za kupnju ovakvih umaka jer spremaju se i u vlastitim domovima u trenu.

Energetske pločice

Mislite da jedete zdravo ako posežete za energetskim pločicama? U gadnoj ste zabludi jer riječ je o slatkišu, a ne o zdravom proizvodu. Energetske pločice osim uobičajenih sastojaka koji naglo podižu razinu šećera u krvi te opterećuju gušteraču u sebi imaju kalorije koje debljaju. Stoga, umjesto da u žurbi kupujete energetske pločice radije kupite bademe ili orahe.

Neorganski uzgojene jabuke

Jabuke su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ali ne sve jabuke. Samo one uzgojene u voćnjacima naših baka, majki ili konkretnije one jabuke čije porijeklo nam je poznato jer moderno voćarstvo koristi velike količine kemikalija. Zbog ogromne količine pesticida u jabukama već godinama se nalaze na listi 12 najgorih proizvoda na listi Environmental Working Group’s ‘Dirty Dozen’. Za uzgoj jabuka upotrebljavaju se i pesticidi koji se nazivaju paraquat, odnosno Gramoxone. To je inače jedan od najčešće korištenih pesticida na svijetu a trovanje njime nosi ozbiljne zdravstvene rizike poput zakazivanja jetre, bubrega i srca kažu iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC, prenosi magazin.hr.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.