Pixabay

Evo zašto je dobro jesti banane sa smeđim točkicama!

Autor: Daniela Delale

Kakve banane volite jesti – nedovoljno zrele, zrele ili prezrele (one smeđe)? Jeste li znali da svaka od njih ima svojstva koja pomažu vašem zdravlju?

Krenimo od nedovoljno zrelih banana. Postoje ljudi koji obožavaju ovo voće baš ovakvo. Vole kad su banane onako još zelenkaste, ne podnose ih kad su zrele. Prema dostupnim istraživanjima, nedovoljno zrele banane sadrže oko 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane sazrijevaju, pretvara u slobodne šećere. Zato ljudi koji imaju dijabetes trebaju jesti upravo manje zrele banane.

Druga kategorija su zrele banane. One se lakše probavljaju pa su idealne za ljude koji imaju problema s probavom. Isti ti ljudi trebaju izbjegavati manje zrele banane jer one sadrže škrob koji je teško probavljiv. No, kako se taj škrob mijenja u jednostavni šećer i banana postaje zrelija, ona time ostaje i lakše probavljiva.

A treća kategorija su one banane kojih se mnogi groze, ne žele ih ni pogledati, užasava ih njihova smeđa kora i ‘bljakasta’ tekstura. One su prepune šećera koji je nastao od škroba te obiluju antioksidansima koji, kako je poznato, štite tijelo od slobodnih radikala, usporavaju starenje i djeluju blagotvorno na cijeli niz stanja našeg organizma.




Zašto ne smijete jesti banane za doručak? Evo jednostavnog odgovora!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.