Ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OPET MLADI KRUMPIR I KRASTAVCI! Pronađena izuzetno toksična kemikalija, posljedice trovanja mogu biti kobne!

Autor: Dnevno

U proizvodu, Mladi krumpir, klasa II, urod 2021, podrijetlom iz Grčke utvrđena je povećana količina pesticida oksamila. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Proizvoda više nema na tržištu, preostale količine sa zaliha biti će uništene.

Referenca: 2021.034HR
Datum slučaja: 17.06.2021
Zadnja izmjena: 21.06.2021
Kategorija proizvoda: voće i povrće
Rizik: ozbiljan
Tip obavijesti: Obavijest za informaciju
Radnja izvršena: nema zaliha
Status distribucije: distribucija ograničena na zemlju koja radi prijavu
Proizvod: Mladi krumpir, klasa II, urod 2021
Serija: urod 2021
Distributer: BOUHALIS SINGLE MEMBER S.A., Atena, Grčka
Veleprodaja: STJEMA PROMET d.o.o., II odvojak Pere Pirkera 5c, Sesvete
Objavljeno u RASFF potrošačkom portalu: objavljeno
Objavljeno na stranicama HAPIH-a: nije objavljeno do sad
Zemlja prijave: Hrvatska
Porijeklo: Grčka
Distribuirano: Hrvatska
U krastavcima, godina proizvodnje: 2021., LOT: 2704, Klasa II, podrijetlom iz Italije utvrđena je povećana količina pesticida oksamila.

Oksamil

Oksamil je kemikalija koja se koristi kao pesticid. Obično se prodaje pod trgovačkim nazivom Vydate.

Klasificiran je kao izuzetno opasna tvar , te podliježe strogim zahtjevima izvješćivanja od strane objekata koji ga proizvode, čuvaju ili koriste u značajnim količinama.

Oksamil je izuzetno toksičan za ljude bilo da se proguta, udahne ili dođe u kontakt s kožom. Njegova prekomjerna uporaba također može dovesti do nakupljanje ostataka u hrani, iako se njegov kemijski sastav – nakon što dođe u kontakt s tlom – brzo razgrađuje.

Znakovi trovanja oksamilom uključuju: malaksalost, mišićnu slabost, vrtoglavicu, znojenje, glavobolju, salivaciju, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, miozu sa zamagljenim vidom, nekoordinaciju, trzanje mišića i nejasan govor – iako se simptomi mogu pogoršati kod jakog trovanja. Kontakt s kožom, udisanje prašine ili spreja ili gutanje mogu biti kobni.




Zbog svoje toksičnosti, njegova je uporaba ograničena u EU / Velikoj Britaniji, s maksimalnim ograničenjima ostataka za jabuke i naranče 0,01 mg / kg[potreban je citat] a taj je iznos dopušten samo zato što je to granica otkrivanja.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.