Foto: Pixabay

OPĆI UVJET ZA ŽIVOT SJAJNO POMAŽE I KOD CRIJEVA! Evo kako vodom poboljšati probavu

Autor: Ivor Kruljac

Nema ni okusa ni mirisa ni boje, ali kada ste stvarno žedni, nema veće milina za usta i cjelokupno tijelo od dvije molekule vodika i jedne molekuke kisika poznatih kao voda. Riječ je o osnovnom sastojku ljudskog tijela, 60-70% tijela odrasle osobe i neophodna za život.

Kako su već počele ljetne temperature, sve se više upozorava kako je bitno ne zaboraviti piti što više vode, a to je važno za svako doba godine. Naime, voda, ko sastavni dio našeg organizma bitna je različitim organima, bilo u većoj, bilo manjoj, ali uvijek životno značajnoj mjeri. Primjerice, naš mozak ima 75-85% vode, miši oko 75% , masne stanice 10%-15%, a krv čak nevjerojatnih 90-92%.

Iako potreba za vodom ovisi o temperaturama, godišnjem dobu, općenita je preporuka za muškarce popiti tri litre, a za žene 2.2 litre vode. Tu treba uzeti u obzir i kako se dnevna preporuka povećava, ovisno, o zdravstvenom stanju. Tako primjerice, treba popiti više tekućine kod visoke temperature, proljeva ili tijekom trudnoće i dojenja.

 Zdravstveni bonusi

Osim što je bitna za održavanje života kroz svako doba dana, voda daje dodatne benefite ključnom primjenom u odgovarajućem vremenu. Primjerice, ako popijete mlaku vodu ujutro, ona će vam pomoći u pražnjenju crijeva. Isto tako je dobro vodu piti između obroka, ali ne tijekom hranjenja pošto na taj način ometa probavu.

No, kao ključno pravilo koje stručnjaci uvijek ističu, pijte vodu dok niste žedni jer u trenutku kad ožednite, već ste blago dehidrirali. To ne treba čuditi s obzirom koliko brzo naše tijelo gubi i troši ovaj dragocjeni spoj.

Kod disanja se gubi oko 1.5 litra vode, a kod znojenja i mokrenja litra dragocjene tekućine, a brzo nadoknađivanje je od iznimne važnosti za normalno funkcioniranje. Smanjeni volumen krvi, otežani prijenos hranjivih tvari, horomna , kiska i normalno funkcioniranje stanica, sve su to problemi koji nastaju nedovoljnim unosom vode. Stoga uvijek imajte bocu vode pri sebi, za zdravlje, ali i ljepotu, zbog pozitivnog utjecaja na kožu.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.