Ilustracija: Centers for Disease Control and Prevention

Opasni parazit stigao na drugi kraj svijeta: Obitava u plućima štakora i može zaraziti ljudski mozak

Autor: Zlatko Govedić

Parazitski oblić (Nematoda) vrste koji obično nastanjuje pluća štakora te može zaraziti ljudski mozak ako se slučajno unese kontaminiranom hranom, sada je pronađen u američkoj saveznoj državi Georgiji.

Parazit vrste Angiostrongylus cantonensis dosad je poznat po tome što je znao zaraziti ljude u jugoistočnoj Aziji i na Havajima.


No, istraživanje provedeno između 2019. i 2022. otkrilo je prisutnost tog parazita kod smeđih štakora u Atlanti (Georgia, SAD). No ppopulacija tog parazita vjerojatno je bila prisutna u Georgiji mnogo prije 2019., navode stručnjaci.

Parazit se prenosi sa štakora na ljude putem puževa i golaća koji konzumiraju ličinke parazita.

Infekcija može uzrokovati rijetku infekciju mozga, ali većina slučajeva spontano se povlači bez liječenja.

Opasna zaraza poharala Srbiju, prvi slučajevi zabilježeni u Hrvatskoj: Djeca posebno ugrožena

U Europi nije zabilježena prisutnost tog parazita, no ne treba riskirati jer bi to moglo biti samo pitanje vremena. Dovoljno je da se jedan štakor ukrca na prekoatlantski brod i tako dospije na naš kontinent.

Prevencija uključuje izbjegavanje konzumacije sirovih ili nedovoljno kuhanih puževa i golaća te salata. Stoga je važno pažljivo oprati povrće prije konzumacije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.