Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX/ilustracija

Omiljeno voće Hrvata pomaže u borbi s opasnim stanjem: Bitno je ne pretjerivati

Autor: F.F

Kada se otkrije povećanje razine “lošeg” kolesterola, promjene u prehrani često su prva preporuka liječnika za zaštitu od potencijalnih zdravstvenih problema. Unatoč važnosti kolesterola za tijelo, višak može dovesti do nakupljanja plaka duž arterija, što s vremenom povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Prema istraživanju provedenom 2022. godine, više od 11% odraslih u SAD-u ima visok kolesterol. Prehrambene navike igraju ključnu ulogu u razinama kolesterola, pri čemu hrana bogata zasićenim masnoćama može podići razinu lošeg kolesterola, dok nam povrće, cjelovite žitarice i voće mogu pomoći održati zdravu razinu kolesterola. Kada je riječ o voću, smokve su posebno korisne, piše Health Digest.

Smokve su bogate vlaknima, a jedna srednje velika sirova smokva sadrži oko 1,45 grama vlakana. Vlakna u smokvama, posebno topiva vlakna, mogu pomoći u regulaciji kolesterola. Studija iz 2019. pokazala je da konzumacija topivih vlakana može smanjiti razinu lošeg kolesterola jer tijelo ne može probaviti ta vlakna, već ih apsorbira, čime se smanjuje količina kolesterola koju jetra apsorbira.

Smokve su vrlo hranjive
Izvor: Pixabay

U Hrvatskoj ga obožavaju

Međutim, neka istraživanja pružaju različite rezultate u vezi s utjecajem smokava na kolesterol. Istraživanje provedeno 2011. nije pokazalo značajno snižavanje razine LDL kolesterola kod pacijenata koji su konzumirali suhe smokve tijekom pet tjedana. Čak se uočilo povećanje ukupne razine kolesterola.

Smokve su voće koje ima dugu tradiciju u hrvatskoj kuhinji i kulturi. Hrvatska, s mediteranskim klimatskim uvjetima, pruža idealno okruženje za uzgoj smokvi, što rezultira obiljem različitih sorti ovog voća diljem zemlje.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




U Hrvatskoj se smokve koriste na različite načine u kulinarstvu. Mogu se jesti svježe, suhe ili kao dodatak raznim jelima poput salata, sireva ili slastica. Također, smokve se koriste za pripremu džemova, pekmeza ili tradicionalnih slastica poput fritula s pekmezom od smokava. Uzgajanje smokvi ima dugu tradiciju u hrvatskim obiteljima, a mnogi vlasnici vrtova ili poljoprivrednih gospodarstava njeguju ove voćke kao dio svoje baštine. Smokve se često mogu pronaći na tržnicama diljem zemlje tijekom ljeta i jeseni, kada je sezona njihova sazrijevanja.

Važno je napomenuti da za snižavanje kolesterola nije dovoljno samo konzumirati smokve, već je ključno uskladiti ih s uravnoteženom prehranom koja uključuje i druge zdrave namirnice. Uravnotežena prehrana može obuhvatiti različite namirnice poput zobi, patlidžana, leće, jagoda, soje, lososa i drugih, što može dodatno pridonijeti održavanju zdravlja srca i krvnih žila.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.