Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

Omiljeno povrće Hrvata prepuno je pesticida: Evo kako ga je najbolje očistiti

Autor: F.F

Kupus je povrće koje se cijeni zbog svoje svestranosti, okusa i nutritivne vrijednosti. Popularan je u mnogim kuhinjama diljem svijeta zbog svoje prilagodljivosti u različitim jelima. Osim što je ukusan, kupus je i izuzetno zdrav. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji mogu pružiti niz zdravstvenih koristi, uključujući jačanje imunološkog sustava, poboljšanje probave i smanjenje upala.

Kupus se može koristiti na različite načine – svjež u salatama, kiseljen kao prilog, kuhani u juhama i varivima ili pečeni u raznim jelima. Bez obzira na način pripreme, kupus je uvijek dobar izbor za zdravu i ukusnu prehranu.

Proljetna sezona donijela je prve glavice mladog kupusa na tržnice, idealne za salate i brojna jela. Međutim, pri odabiru ovog povrća važno je biti oprezan, prenosi b92.

Foto: Pexels

Evo na što paziti

Nitrati su kemikalije koje se često dodaju voću i povrću kako bi se potaknuo brži rast. No, problem nastaje kada se te kemikalije prekomjerno nakupljaju u hrani, što može biti štetno za zdravlje. Kod mladog kupusa, nitrati se najviše koncentriraju u korijenu i vanjskim listovima, dok su u sredini glavice obično manje prisutni.

Stručnjaci stoga preporučuju izbjegavanje konzumacije korijena koji često ide u kiseljenje, kao i uklanjanje vanjskih listova prilikom kuhanja slatkog kupusa, jer oni mogu sadržavati više nitrata.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, siguran unos nitrata iznosi do 5 mg po kilogramu tjelesne težine dnevno. To znači da za osobu tešku 60 kg, unos do 300 mg nitrata dnevno ne bi trebao predstavljati problem. Ipak, važno je biti oprezan i izbjegavati prekomjerne količine.

Pri odabiru kupusa, treba obratiti pažnju na svježinu, miris i izgled. Povrće bi trebalo mirisati karakteristično kao kupus, a vanjski listovi trebaju biti neoštećeni i svježi, bez znakova sušenja ili oštećenja. Važno je birati voće i povrće koje nije tretirano kemikalijama kako bi se potaknuo rast.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.