Pixabay

OMILJENI ‘ZELENIŠ’ Zelena salata je zdrava, ali ne za svakoga!

Autor: Daniela Delale

Zelena salata je povrće koje jedu čak i oni mrzitelji sve ‘zelenjave’. Kad se stavi na stol, onako umjereno začinjenu, salatu kao da morate početi jesti. Vilica jednostavno krene prema toj prepunoj zdjeli.

Taj proljetni zeleniš i drugo povrće nezaobilazni su kada je o zdravoj ishrani riječ. No nažalost postoji i “druga strana medalje”.

Te namirnice bi s oprezom i ograničeno trebali konzumirati oni koji pate od bolesti želuca i crijeva, kao i oni koji piju lijekove protiv visokog krvnog pritiska, zgrušavanja krvi i za regulaciju glukoze, pišu Novosti.

Profesor dr. Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu kaže da oni koji piju “Warfarin” i “Acenocoumarol”, trebali bi izbjegavati namirnice koje sadrže mnogo vitamina K.

“Ovaj vitamin direktno blokira djelovanje lijekova za zgrušavanje krvi i zato bi ograničeno trebalo jesti zelenu salatu, kupus, brokulu, šparoge, špinat, kelj, avokado, peršin”.

S obzirom na to da zeleno lisnato povrće sadrži dosta kalija, oni koji piju lijekove za povišen tlak, trebali bi ga jesti u manjim količinama.

“Kalij iz povrća dospijeva u krvotok i može dostići previsok nivo ukoliko osoba istovremeno uzima terapiju za hipertenziju, koja ima tendenciju da povećava nivo ovog minerala”, kaže profesor Janković.




MRŠAVITE K’O LUDI: Ključan sastojak su dvije svima dostupne namirnice

Izvjesno povrće utiče i na nivo šećera u krvi.




“Špinat i crni luk mogu sniziti nivo glukoze, pa pacijenti sa dijabetesom koji piju lijekove za regulaciju glukoze, trebali bi češće mjeriti šećer kada jedu ovo povrće”, upućuje profesor.

“Crni luk može promijeniti nivo lijeka litijuma u krvi zbog čega bi ga pacijenti koji ga piju trebali izbjegavati”.

Iako se savjetuje da prehrana s proljećem treba biti što bogatija svježim povrćem, gastroenterolog Srđan Marković iz Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara” kaže da to ne važi za one koji boluju od kroničnog gastritisa.

“Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon konzumacije crnog luka, bijelog luka ili paradajza”, kaže dr Marković.

“Osobe s dijagnozom refluksnog ezofagitisa (GERB-a) takođe bi trebale izbjegavati paradajz, rotkvice, papričice, crni luk, sok paradajza, kisele krastavce. Nije neophodno potpuno izbaciti ove namirnice, ali je bolje da se jede obareno povrće ili povrće isjeckano na sitne komade. Pacijenti s upalnim bolestima crijeva tijekom pogoršanja stanja trebali bi sasvim izbaciti iz prehrane svježe voće i povrće”.

Iako je posljednjih godina popularno da se zeleniš potapa u vodu sa sodom bikarbonom, čisti octom i limunovim sokom, stručnjaci su suglasni da to ne doprinosi uklanjanju ostataka pesticida. Ističu da je temeljno pranje hladnom vodom sasvim dovoljno i da se tako uklanjaju ne samo patogeni mikroorganizmi, već i pesticidi koji su ostali na površini biljke.

DIVLJA SALATA: Najbolji prirodni lijek, a raste svugdje

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.