Foto: Vlado Kos / CROPIX

Omiljena namirnica Hrvata na listi je najvećih ‘čistača’ jetre: Ovu hrana radi čudo vašem zdravlju

Autor: F.F

Jetra je vitalni organ koji obavlja niz ključnih funkcija u tijelu. Jedna od njezinih glavnih uloga je detoksikacija, tj. uklanjanje toksina i ostataka lijekova iz krvi. Također, jetra sudjeluje u probavi, skladištenju vitamina, proizvodnji žuči potrebne za razgradnju masti, te regulaciji šećera i kolesterola u krvi. Bez zdrave jetre, tijelo ne može pravilno funkcionirati.

No, jetra je često izložena toksinima iz okoline, poput alkohola, nezdrave hrane, lijekova ili onečišćenja zraka, što može ometati njezine funkcije i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga je važno paziti na svoj životni stil i prehranu kako bismo očuvali zdravlje jetre i cjelokupno zdravlje organizma.

Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, pa održavanje njezine funkcije vitalno je za zdravlje. Odabir zdrave hrane može pomoći “čišćenju” jetre.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Koje namirnice pomažu u ‘čišćenju’ jetre?

Češnjak, jedna od omiljenih namirnica Hrvata, potiče proizvodnju enzima koji pomažu u uklanjanju toksina iz tijela. Cikla sadrži flavonoide koji potiču rad jetre, smanjujući upalu i oksidativno oštećenje te potičući enzime za detoksikaciju.

Zeleni čaj bogat je antioksidansom katehinom, koji također podržava zdravlje jetre. Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja i blitve puno je klorofila, također korisnog za jetru.

Ananas, osim što je bogat vitaminom C, djeluje kao prirodni diuretik. Namirnice poput metvice, đumbira i kupusa također sadrže snažne antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti jetre.

Nepoznato svojstvo koprive ‘aktivira’ se u kombinaciji s vodom: Evo za što je možete koristiti




Konzumirajte ih često

Borovnice i brusnice sadrže antocijanine, vrstu antioksidansa koji se povezuje s brojnim koristima za zdravlje jetre. Redovita konzumacija ovih bobica tijekom nekoliko tjedana može pomoći u zaštiti jetre.

Grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj koji pomaže u smanjenju upale i štiti jetru od oštećenja. Također se smatra da redovita konzumacija grožđa može smanjiti rizik od određenih oblika raka, prenosi Klix.ba.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.