Shutterstock

Oftalmološki pregled može vam spasiti život! Evo kako nam oči mogu reći imamo li tumor

Autor: Zlatko Govedić

Liječnici savjetuju da oftamološki pregled obavimo najmanje jednom u dvije godine. Naime, pregled očiju nema veze samo s problemima s vidom, nego mogu ukazati i na opaku malignu bolest – rak.

Oftamolog na pregledu može uočiti bijeli krug oko rožnice što je jedan od znakova skrivenih srčanih mana, oboljenja, pa čak i signal za veliki rizik od srčanog udara.

Zamućen vid, neobična dilatacija zjenice i boja očnog živca mogu biti simptomi koji ukazuju da se na mozgu razvija zloćudan tumor.

Oftalmolog često može otkriti povećani tlak u mozgu i oticanje vidnog živca u rutinskom pregledu oka. Simptomi poput promjene vida, zamagljenog ili dvostrukog vida, gubitka bočnog vida i abnormalnih pokreta oka mogu ukazivati na to da je prisutan tumor na mozgu.

Iako su tumori mozga relativno rijetki, ako se otkriju vaš oftalmolog može vam pomoći s preporukama za daljnje stručno testiranje.

Poznata je priča o petogodišnjoj djevojčici Daisy koja je na Božić 2016. bila zlovoljna, konstantno umorna i nimlo zainteresirana za božićne poklone. Uskoro se počela žaliti na zamagljeni vid i glavobolje, a liječnici nisu utvrdili ništa neobično, osim migrene za što je djevojčica dobila tablete.

Međutim, jednog dana na putu iz škole Daisy je držala ruku na jednom oku, a usne i lice su joj se objesili. Majka ju je odmah odvela u bolnicu, a zatim i optičaru koji je slikao pozadinu oka i odmah zaključio da “to tako ne smije izgledati” i poslao ih dalje na pretrage.




Malenoj Daisy dijagnosticiran je tumor na mozgu koji se polako razvija i pritišće optički živac. Osim što ga je morala hitno operirati, liječnici su zaključili i da moraju ukloniti tekućinu iz mozga.

Na koncu je djevojčica prebrodila bolest i polako se vratila sebi, ponovno se igrala, smijala i družila s prijateljima.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.