Shutterstock

ODMAH PRESTANITE! Ovih sedam grešaka mogu dovesti do propadanja zubi

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Greške koje nesvjesno činimo kada je riječ o njezi zuba mogu dovesti do raznih bolesti zuba, ali i do njihovog propadanja.

Zanemarivanje zadaha

Loš miris iz usta može značiti lošu higijenu ili bolesti desni. Ponekad sami ne primjećujemo neugodan miris, ali ljudi s kojima razgovarate mogu ga osjetiti. U ovom slučaju postoji jednostavan način da to testirate. Liznite unutrašnjost zgloba, sačekate 5-10 sekundi i pomirišite zglob.

Piće nakon četkanja

Sasvim je logično da ćete jesti i piti nakon što ujutru operete zube no kada to radite navečer neka okus vaše paste za zube bude posljednji okus dana. Čak i konzumacija čaja neposredno prije spavanja može negativno utjecati na vaše zube.

Ne četkate dovoljno dugo

Četkanje zuba samo 30 sekundi dnevno teško da može dovesti do dobrog rezultata. Naime, nedovoljno četkanja može izazvati karijes i druge stomatološke probleme. Zube biste trebali prati najmanje dvije minute.




Jako četkanje

Kada previše jako četkate, možete oštetiti caklinu i učiniti zube osjetljivim. Također je važno odabrati pravu četkicu za zube. Najbolje je da se posavjetujete s vašim stomatologom.

Četkanje zuba nakon obroka




Imajte na umu da četkanje zuba odmah nakon jela može negativno utjecati na vašu caklinu, posebno ako ste pojeli nešto kiselo. Izbjegavajte četkanje zuba 30 minuta nakon jela.

Ne mijenjate četkicu za zube

Istraživači obično preporučuju da mijenjate četkicu za zube svaka tri mjeseca.

Ne mijenjate četkicu za zube kad ste bolesni

Četkica za zube ne ubija bakterije u ustima. Kad ste bolesni, samo promijenite četkicu kako kasnije opet ne biste bili bolesni. Osim toga, pazite da četkica za zube ne dodiruje ostale četkice za zube u vrijeme kada ste bolesni.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.