Shutterstock

OD OVOG NAPITKA MOŽETE UMRIJETI, A MNOGI GA ČESTO PIJU: Podiže tlak, razara srce i uzrokuje depresiju!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Mnogi smatraju da je ovaj napitak bezazlen, ali istraživanja pokazuju da je jedan od okidača ozbiljnih fizičkih i psihičkih oboljenja.

Energetska pića sadrže velike količine šećera, četiri puta više kofeina od kave, kao i vitamine, minerale i stimulanse koji nisu hranjivi.

Velika količina kofeina i šećera može ozbiljno povisiti tlak i ugroziti zdravlje srca. Istraživanja potvrđuju da ta pića dovode do pretilosti, nesanice, bolova u želucu, iritacije crijeva i ozbiljnog oštećenja bubrega.

Ako se piju u velikim količinama, ugrožavaju psihičko stanje, pa se javlja agresivnost, velika osjetljivost na stres i anksioznost.

Britanska agencija za reguliranje standarda hrane propisuje kao dopuštenu dnevnu dozu kofeina manje od 400 mg, a samo malo energetsko piće od 250 ml ima 80 mg.

Istraživači ističu da postoji dovoljan broj dokaza da energetska pića negativno utječu na zdravlje, a posebnu pozornost trebaju obratiti roditelji jer su ovi napici lako dostupni djeci.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.