PIXABAY

Obnovite hrskavicu koljena prirodnim putem i smanjite rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima

Autor: Dnevno

Pravilna prehrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice koljena, kuka i kičme. Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao  i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tijekom dana, dokazano smanjuju rizike od pretjeranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice. Preventivno djelovanje je kao i uvijek najvažnije, jer nam ono može dugoročno sačuvati zglobove od oštećenja, te nam život čini znatno lakšim.

PIXABAY

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona sudjeluje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetizira u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina je 12 miligrama za svaki kilogram naše tjelesne mase. Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, grah i sl. Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja sudjeluje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice koljena, kuka i svih drugih zglobova. Hondroitin apsorbira vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove. Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobiva se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji potiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je isto tako značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobiva iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, jastoga i slično.

PIXABAY

Prehrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice koljena. Najveći dio nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vijek i gipkost.

Konzumacija namirnica bogatih vitaminom C može biti od velike pomoći za izgradnju i obnavljanje hrskavice kuka, koljena i drugih zglobova. Tijelu je neophodan taj vitamin jer on potiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva. Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi. Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Prehrana bazirana na tom voću i povrću takode može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima.

Preveliko uživanje u ‘blagodatima’ života, definitivno povećava rizik od bolesti!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.