Foto: Guliver

Novi lijek za dijabetes potiče mršavljenje i učinkovitiji je od Ozimpeca: Uskoro i u našim ljekarnama?

Autor: Zlatko Govedić

Novi lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 odobren je za uporabu u Velikoj Britaniji. Tirzepatid, koji se prodaje pod robnom markom Mounjaro, mogao bi se izdavati na recept početkom 2024. – ovisno o dostupnosti.

Mounjaro je lijek koji pomaže tijelu da kontrolira glukozu (šećere) u krvi nakon obroka i regulira apetit, a ubrizgava se injekcijom.

Istraživanje lijeka pokazalo je da je učinkovitiji u kontroli šećera u krvi i dovodi do većeg gubitka mase u usporedbi s lijekovima za dijabetes tipa 2 koji su trenutno dostupni na recept.

Tirzepatid se dobiva iz proteina slične strukture kao hormon GIP (inzulinotropni peptid ovisan o glukozi), koji stimulira otpuštanje inzulina.

Svi su poludjeli za Ozempicom! Mnogi uzimaju lijek protiv dijabetesa tipa 2 kako bi smršavjeli: Stručnjakinja objašnjava u čemu je problem

No ono što je jedinstveno kod tirzepatida jest da se veže na receptore drugog hormona koji se zove GLP-1 (peptid sličan glukagonu 1), koji također oslobađa inzulin.
Time je tirzepatid prvi “dvostruki hormonski agonist” (lijek koji se veže na hormonski receptor i aktivira ga) koji je odobren za liječenje dijabetesa tipa 2.

Semaglutid (prodaje se pod markom Ozempic) cilja samo na GLP-1.

Kako radi?

Hormone GLP-1 i GIP proizvode specijalizirane stanice u našem debelom i tankom crijevu, koje ih oslobađaju kao odgovor na porast razine glukoze u krvi nakon obroka.
I GLP-1 i GIP djeluju na gušteraču kako bi povećali proizvodnju hormona inzulina, koji snižava glukozu u krvi. Oni također smanjuju proizvodnju glukagona, koji inače povećava naše razine glukoze kada su preniske. Smatra se da je slabija sposobnost reguliranja razine glukoze nakon obroka – uzrok dijabetesa tipa 2.

GLP-1 također usporava brzinu pražnjenja želuca, zbog čega se dulje osjećamo siti. U kombinaciji, sve to ima značajne prednosti u snižavanju razine glukoze u krvi. Također se pokazalo da t učinci dovode do gubitka mase.

Učinci GIP-a i GLP-1 koje naše tijelo prirodno proizvodi traju samo oko dvije minute. Ali tirzepatid je modificirao strukturu ovih hormona tako da se sporo razgrađuju i dulje djeluju (traju oko pet dana).

To znači da se tirzepatid treba primijeniti samo jednom tjedno.

Kolika mu je učinkovitost?

U ispitivanju od 40 tjedana uspoređene su doze tirzepatida od 5, 10 i 15 mg (koje su sve odobrene za upotrebu) s 1 mg semaglutida.

Ispitivanje je pokazalo da su sve doze tirzepatida bile učinkovitije od semaglutida u snižavanju prosječne razine šećera u krvi – s više od 80% onih koji su liječeni tirzepatidom uspjelo je postići svoje ciljeve glukoze.

Još jedna prednost tirzepatida za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 je ta što pomaže u mršavljenju.

Istraživanja pokazuju da su oni koji su uzimali tirzepatid za dijabetes tipa 2 izgubili u prosjeku 8,5%-13% svoje tjelesne mase, dok su oni koji su uzimali semaglutid izgubili oko 7%.

Hoće li se Mounjaro koristiti za mršavljenje?

Postoje jaki dokazi koji upućuju na to da bi to mogao biti slučaj. U velikoj 72-tjednoj studiji koja je uključivala pretile pacijente bez dijabetesa, oni koji su koristili tirzepatid izgubili su 15-20% svoje tjelesne mase. Skupina koja je primala placebo izgubila je samo 3,1% mase.

Podmukla bolest koje Hrvati često nisu svjesni: Prvo nema simptoma, a onda šok

Iako tirzepatid ima potencijala kao tretman za regulaciju tjelesne mase, još nije odobren za tu upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi i SAD-u.

Trenutno je odobren samo za liječenje dijabetesa tipa 2.

Ipak, sada kada je tirzepatid odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji, mogao bi pomoći u smanjenju nedavne nestašice semaglutida.

Još nije objavljeno kada će lijek biti dostupan i u Hrvatskoj, no s obzirom na borbu s pretilošću i nestašicom drugih lijekova za dijabetes tipa 2, vjerojatno nećemo morati čekati još dugo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.