fbpx
Foto: Pixabay

NOVA STUDIJA POKAZUJE: Preskakanje večere moglo bi voditi do pretilosti, evo kako su to zaključili

Autor: M.V.

Godinama su istraživanja povezivala izbjegavanje doručka s visokim indeksom tjelesne mase, no kasnije studije utvrdile su poveznicu i drugih obroka s navedenih indeksom. Posljednja analiza pak, dolazi s Osaka Sveučilišta, a povezuje preskakanje večere i pretilosti.

Analiza je pratila 17,573 muških i 8860 ženskih studenata starijih od 18 godina, koji su pohađali navedeno sveučilište, a koji su analizirani pune tri godine. Tijekom sistematskih pregleda svake godine upitani su između ostaloga i koliko često doručkuju, ručaju i večeraju.

U obzir se pak uzelo i vrijeme određenih obroka te jesu li studenti promijenili navike tijekom godina. Osim toga ključan faktor bili su i san, pušenje cigareta te ispijanje alkohola.


Naposljetku, mali je broj studenata preskakao večeru, no stručnjaci su tom malom broju ipak suprotstavili druge čimbenike pa zaključili da su oni koji preskaču večeru većinom stariji studenti, nešto deblji, pušači. Isto tako, nerijetko piju alkohol, spavaju kraće te češće preskaču i druge obroke. U konačnici, ako večeraju, onda to čine kasnije navečer.

Na temelju svega navedenog, stručnjaci zaključuju kako su osobe koje preskaču večeru sklonije debljanju, a samim time i pretilosti.

 

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.