fbpx
Foto: Pixabay

NOVA STUDIJA OTKRIVA: Jedenje mesa povezano s nizom bolesti, ne samo sa karcinomom

Autor: N.N.

Nova studija pokazala je da oni koji redovito konzumiraju meso imaju veći rizik od obolijevanja od niza bolesti.

Ta je studija objavljena u BMC Medicine, a istražuje dalje od studija koje su povezivale konzumaciju crvenog i neprerađenog mesa s bolestima poput rada crijeva.

Istraživanje koje je provedeno na stanovnicima proučavalo je vezu između konzumacije mesa i 25 uobičajenih nekancerogenih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, poremećaja zglobova i upale pluća.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu pratili su skoro 475 tisuća odraslih osoba u Velikoj Britaniji koji su primljeni u bolnice zbog 25 uobičajenih bolesti, a sudionici su za oko osam godina ispunili najmanje tri istraživanja o konzumaciji mesa. Kao redovni mesojedi smatrani su ako su meso jeli tri puta tjedno ili više.

Redovni konzumenti mesa uglavnom su bili umirovljenici, bijelci, Europljani ili žene u menopauzi, veća je vjerojatnost da imaju veći indeks tjelesne mase, da su pušači i da konzumiraju alkohol. Manje konzumiraju voće, povrće, ribu i vlakna, a više meso životinja, pokazuje studija.

Uz ova ‘štetna zdravstvena ponašanja’ studija je otkrića da oni koji redovito konzumiraju neprerađeno crveno meso i prerađeno meso imaju veći rizik za bolesti srca, upala pluća, divertikularne bolesti debelog crijeva, polipa debelog crijeva i dijabetesa. Autori su rekli i da je kod osoba koje redovno jedu mesu povećan rizik od većeg indeksa tjelesne mase. No, veća potrošnja neprerađenog crvenog mesa smanjivala je rizik od nastanka anemije izazvane nedostatkom željeza.

Autor:N.N.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.