Pixabay

NOVA BOLEST NAPADA ZAPOSLENE: Liječnici otkrili detalje, evo tko je najugroženiji

Autor: I.Br.

Sada je i službeno: imamo novu bolest. Naime, WHO (World Health Organization), u popis službenih medicinskih dijagnoza uvrstila je ‘Burnout sindrom’, odnosno, sindrom sagorijevanja na radnom mjestu. O ovom se medicinskom fenomenu piše već dugo vremena, a sada je i službeno postala još jedna ‘moderna bolest’, odnosno dijagnoza, od koje, kako kažu stručnjaci, više pate ženski dio populacije.

Burnout sindrom označava progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada kao posljedice frustracije i stresa na radnom mjestu, a izgaranje na poslu slično je sindromu kroničnog umora, no pritom se mijenja i stav prema poslu, što za umor nije karakteristično.

Postoje četiri faze burnout sindroma, a stručnjaci ih klasificiraju na sljedeći način:

Faza medenog mjeseca

Posao vas veseli, ispunjeni ste entuzijazmom, osjećate se ispunjeno, nijedan zadatak vam nije pretežak. 

Realnost

Uočavate da ipak nije sve tako savršeno, šef vam postavlja sve više i sve teže zadatke. Vi se sve više trudite, radite napornije, razočarenje i frustracija postaju svakodnevica. Započinju ogovaranja i podmetanja na radnom mjestu, kući dolazite sve kasnije, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Shvaćate da vas posao ne zadovoljava ni socijalno ni financijski. 

Faza razočaranja

Upali ste u zatvoreni krug – postajete umorni i nervozni, naglo mršavite ili se debljate te imate problema sa spavanjem. Osjećate ljutnju i krivite druge za ono što vam se događa. Otvoreno počinjete biti kritični prema nadređenima i kolegama. Osjećate se bespomoćno. Anksioznost i depresija postaju dio vaše svakodnevnice, često ste bolesni. 

Alarmna faza

Iscrpljeni ste, vaše mentalne i fizičke rezerve su potrošene. Imate osjećaj stalnog neuspjeha, gubite samopouzdanje i vjeru u sebe. Osjećate se nesposobnima da napravite bilo kakve promjene u svom životu. Ova faza je ozbiljna i ako ne potražite pomoć može ostaviti ozbiljne posljedice na vaše zdravlje. Život vam se sada čini poprilično besmislenim i osjećate konstantni očaj. Prepoznajete li sebe?

Burnout sindrom lako se može razviti u depresiju, ako ga se na vrijeme ne prepozna, a stručnjaci napominju kako oboljeli najčešće dolaze na liječenje u kasnoj fazi, kada se razviju simptomi depresije.

Kako biste ‘preboljeli’ ovu bolest, stručnjaci savjetuju da treba naučiti argumentirati svoje mišljenje, znati reći “NE” i raditi na jačanju samosvijesti. Ukoliko ne možete promijeniti posao, pokušajte promijenite stav, postavite granice i držite ih se, ne dopustite da vam posao zavlada životom.

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.