fbpx
Instagram

Ništa ne jača imunitet kao ovaj obrok u čiju se djelotvornost kunu naše bake, a k tome je siromašan kalorijama, ne biste vjerovali!

Autor: Iva Hanzen

Svi dobro znamo da ništa ne krijepi dušu i tijelo kao domaća pileća juha, a naše bake se dan danas kunu u to da ništa ne liječi prehladu kao ovaj klasik koji nikad ne izlazi iz mode, a uvijek vraća u djetinjstvo. Najfinija je kada u nju ubacimo domaće rezance ili pak knedle od griza, no znajte da u ovu juhu možete ubaciti i rižu, kao i ječam. U svakom slučaju, gotovo da nema obroka, tako savršenog za ovaj hladan, zimski period u kojem nam je kvalitetna hrana glavni saveznik u borbi za jak imunitet, kao što je pileća juha. K tome, treba reći da na 100 grama pileća juha ima samo 36 kalorija, što znači da u njoj možete uživati do mile volje jer ne deblja. Stoga neka vas ne odbiju masnije varijante ove juhe koju rade neke domaćice, pogotovo one ‘stare škole’ jer to što pileća juha može biti masna, ne znači nužno i da je prepuna kalorija. Dapače, na ovoj masti bit će vam zahvalni zglobovi i kosti.

Brojne dobrobiti pileće juhe

I znanstvenici se slažu s tim da pileća juha olakšava simptome prehlade i to iz više razloga! Kao prvo ima  protuupalna svojstva, a kao drugo, činjenicama da obiluje začinima i da ju krasi bogata aroma te da ju serviramo vruću, dovodi do toga da se naši dišni putevi čiste. Također, ova juha je zbog svog tog silnog povrća u njoj puna vlakana, vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunitet. Treba napomenuti i to da visoka temperatura ove juhe kada ju serviramo i jedemo što topliju, ne doprinosi samo našim dišnim putevima, već i cirkulaciji krvi, dok pritom puni naš organizam energijom. Nadalje, osim  vitamina i minerala, pileća juha sadrži i aminokiselinu cistein, dokazano korisnu u borbi protiv prehlada.  No, imajte na umu da će cistein sadržavati samo juhe koje su se dugo kuhale, jer se taj spoj otpušta iz kostiju uslijed duge termičke  obrade. Osim cisteina, pileća juha sadrži i cink te glukozamin i kondroitin, spojeve koji se također otpuštaju iz pilećih kostiju i hrskavica tijekom dugog, polaganog kuhanja, a koji pomažu zacijeliti sluznicu probavnog sustava. Ovo potonje je bitno jer znate kako kažu: Jak imunitet započinje zdravom probavom!  Sve navedeno svakako će ubrzati oporavak, no ništa manje važna od fizičke dobrobiti nakon slasne pileće juhe, nije ni ona psihološka. Naime, čim prinesemo toplu pileću juhicu ustima, ispune nas pozitivne i misli i emocije pa se odmah osjećamo bolje, što će reći da ova juha ima i snažan placebo učinak.


Kako skuhati pileću juhu

Jedni tvrde da u hladnu vodu odmah treba staviti sve sastojke, dakle i povrće i meso te ih kuhati dva sata, pogotovo zato što mrkvi treba dugo da omekša, a time se ujedno dopušta i ostalim sastojcima da u potpunosti ispuste svoja ljekovita svojstva.  Drugi misle da piletinu prvo treba kuhati samu, a onda tek 20 minuta prije kraja dodati povrće jer se dužim kuhanjem bilo koje namirnice pa tako i povrća gube njezina ljekovita svojstva. Treći pak misle da u pileću juhu trebaju ići i svježe rajčice ili koja žlica koncentrata rajčice, dok drugi odgovorno tvrde da se prava pileća juha radi bez rajčice u kakvom god obliku. Također, neki tvrde da u ovaj klasik treba ići što više kostiju jer se time pojačava njezin učinak, no time je ujedno i masnija, a to ne odgovara svima. No, jedno je sigurno – stavili odmah sve sastojke ili ih dodavali postepeno, pileća juha bit će ukusna i zdrava. Ono što svakako uz meso trebate staviti su mrkva, peršin, celer, koraba, luk i svježa paprika, dok će neki staviti i kelj te karfiol i grašak. Svi se pak slažu da začini idu na kraju, no  i tu postoje neka odstupanja. Jedni tvrde da je bolje staviti samo sol i papar, a ne vegetu jer je sol zdravija od vegete, dok drugi misle da nema smisla raditi pileću juhu ako u nju ne ide vegeta ili bar povrtna kocka. Za one koji žele izbjeći vegetu, a opet žele ukusniju juhu, tu je uvijek smjesa domaćih osušenih začina koju možete naći u prodavaonicama zdrave hrane, dok će obožavatelji ekstra zdravih, modernih varijanti biti oduševljeni jednim trikom. On je naime sljedeći – kad ste spremni servirati juhu, dodajte u nju naribanu mrkvu i sitno nasjeckani mladi luk, a ova kombinacija sirovog i mekanog kuhanog povrća, bit će poseban doživaljaj. Kad smo kod modernih inačica pileće juhe, neki tvrde da je za ekstra jak imunitet tijekom kuhanja dobro ubaciti i malo naribanog đumbira te svježeg korijandera. U svakom slučaju, nema krivog recepta za pileću juhu!

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.