Shutterstock

NEVJEROJATNO! Crveno vino moglo bi riješiti jedan opasan zdravstveni problem

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Crveno vino moglo bi biti dobro za crijeva jer povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje prirodno žive u probavnom traktu, tvrde istraživači. Koristi najvjerojatnije dolaze od polifenola, spojeva kojih ima mnogo manje u bijelom vinu, pivu i rakiji, kaže tim King’s Collegea iz Londona.

Jedna čaša svaka dva tjedna bila je dovoljna da bi se vidjela razlika, ali istraživači kažu da ovi nalazi nisu izgovor za prekomjerno konzumiranje ovog alkoholnog pića. Polifenoli se također nalaze i u nekim vrstama voća i povrća. Polifenoli poput resveratrola, koji se nalazi u koži crnog grožđa, su mikronutrijenti za koje se smatra da imaju korisna svojstva i djeluju kao gorivo za korisne mikrobe koji žive unutar naših crijeva, piše BBC News.

Ljudska crijeva sadrže ogroman broj dobrih bakterija i drugih korisnih mikroorganizama koji nam pomažu da ostanemo zdravi. Sve veći broj istraživanja sugeriraju da nas čak i male promjene u crijevnoj mikroflori mogu učiniti podložnijim bolestima poput sindroma razdražljivih crijeva, srčanih bolesti i pretilosti te da mogu utjecati čak i na raspoloženje i mentalno zdravlje.

Važno je napomenuti da neke dijete, loš način života i neke vrste lijekova koje možemo uzimati, mogu uznemiriti ovaj fino uravnoteženi ekosistem crijeva. Studija objavljena u časopisu Gastroenterology ispitivala je tisuće ljudi koji žive u Velikoj Britaniji, SAD-u i Nizozemskoj. Sudionici, koji su bili uglavnom blizanci, bili su ispitani o njihovoj ishrani te koliko i koju vrstu alkohola obično piju. Raznovrsnost dobrih bakterija u crijevima kod osoba koje umjereno piju crveno vino bila je veća nego kod onih koji piju neku drugu vrstu vina.

Također, nijedan od sudionika nije bio teški alkoholičar. Istraživači kažu da se prekomjerna konzumacija ne preporučuje i da bi vjerojatno mogla loše utjecati na crijevnu mikrofloru, kao i na opće zdravstveno stanje osobe. “Ovo je opservacijska studija tako da ne možemo egzaktno dokazati da efekti koji su vidljivo isključivo dolaze od crvenog vina. Ako danas morate odabrati jedno alkoholno piće, crveno je vino ono koje biste trebali odabrati jer izgleda da ima blagotvoran učinak na vas i vaše mikrobe u crijevima, što zauzvrat može pomoći i u reguliranju vaše težine i smanjenju rizika od srčanih bolesti”, rekla je glavna istraživačica Caroline Le Roy.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.