
Vodeći hrvatski stručnjaci savjetuju: ‘Ovo su dva alata protiv šećerne bolesti, zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti’
Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili pak kombinacija povrća i voća, uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koje potiče fermentaciju. Za kiselost se najčešće rabe paprike, kiseli krastavci, krastavci, zelena rajčica, mrkva i cvjetača.
Ljudi su stoljećima pravili zimnicu od mariniranog povrća. Oduvijek se znalo da te salate pomažu u boljoj probavi, no mnogi ne znaju da ukiseljeno povrće sadrži velike količine korisnih bakterija, probiotika, koje sudjeluju u obrazovanju i apsorpciji dopamina, serotonina i drugih neurokemikalija.
Konzumiranje turšije podržava moždane funkcije. Smanjuje razinu tjeskobe i depresije te otklanja utjecaj stresa na organizam, što vodi k općem poboljšanju emocionalnog zdravlja.
To je svojstvo čak više izraženo nego blagotvorni utjecaj na probavu. Osim turšije, probiotike sadrže i kiseli kupus, jogurt i kefir.
Ako redovno jedete te namirnice, osjetit ćete da imate više energije, a razina anksioznosti i depresije će vam opasti. Također, postupno ćete normalizirati masu i izbjeći mnoge kronične bolesti.
Vodeći hrvatski stručnjaci savjetuju: ‘Ovo su dva alata protiv šećerne bolesti, zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti’
Što jedu naši najmlađi? Stručnjaci proveli veliko istraživanje: ‘Neki su rezultati potpuno očekivani, dok su nas neki uspjeli iznenaditi’
Bez obzira na kraj pandemije, koronavirus je i dalje među nama! Stručnjaci napominju kako živjeti s covidom
Prvi u Hrvatskoj, treći u svijetu! U Zagrebu izveli operaciju rekonstrukcije ligamenata minimalno invazivnom metodom