fbpx
Pinterest

Nevjerojatna svojstva turšije: Pomaže protiv stresa i depresije te detoksicira organizam!

Autor: Zlatko Govedić

Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili pak kombinacija povrća i voća, uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koje potiče fermentaciju. Za kiselost se najčešće rabe paprike, kiseli krastavci, krastavci, zelena rajčica, mrkva i cvjetača.

Ljudi su stoljećima pravili zimnicu od mariniranog povrća. Oduvijek se znalo da te salate pomažu u boljoj probavi, no mnogi ne znaju da ukiseljeno povrće sadrži velike količine korisnih bakterija, probiotika, koje sudjeluju u obrazovanju i apsorpciji dopamina, serotonina i drugih neurokemikalija.

Konzumiranje turšije podržava moždane funkcije. Smanjuje razinu tjeskobe i depresije te otklanja utjecaj stresa na organizam, što vodi k općem poboljšanju emocionalnog zdravlja.

To je svojstvo čak više izraženo nego blagotvorni utjecaj na probavu. Osim turšije, probiotike sadrže i kiseli kupus, jogurt i kefir.

Ako redovno jedete te namirnice, osjetit ćete da imate više energije, a razina anksioznosti i depresije će vam opasti. Također, postupno ćete normalizirati masu i izbjeći mnoge kronične bolesti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.