Ivana Erceg Ivkošić, Dragan Primorac, Stefan Dimov, Marijana Čulin, Tomislav Pavlović, Ava Dimova, Tomislav Bokun (Foto: Specijalna bolnica Sveta Katarina)

Nevjerojatan uspjeh zagrebačkih liječnika u borbi protiv teške bolesti

Autor: Dnevno.hr

Nevjerojatan zahvat izveli su liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zagrebu.

Naime, predstavili su pionirske rezultate liječenja rektovaginalne fistule kod bolesnice s Crohnovom bolesti, i to primjenom inovativnog terapijskog pristupa. Riječ je o kombinaciji kirurškog popravka i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama.

Rektovaginalna fistula je inače iznimno izazovna i često oslovljavana kao nerješiva komplikacija Crohnove bolesti.

“Znala sam da je primjena matičnih stanica u začetku za ovakve bolesti te da nije bilo jasno hoćemo li uspjeti, ali jako sam sretna da sam se nakon svega odlučila za ovaj zahvat. To je doslovce promijenilo moj život u cijelosti. Vraćena mi je kvaliteta života, kao i moje osobno dostojanstvo i samopouzdanje. Izniman je učinak ostvaren i za cijelu moju obitelj. Osjećam se kao nova žena! Veliko hvala cijelom timu Specijalne bolnice Sv. Katarina, pogotovo dragoj doktorici Dimovoj i profesoru Primorcu”, izjavila je pacijentica Marijana Čulin.

Tim čine prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. Stefan Dimov, doc. prim. dr. sc. Tomislav Pavlović, dr. sc. Tomislav Bokun i dr. Petar Brlek.

Izazov za kirurge

Liječnici su detaljno prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je tijekom 15 godina od postavljanja dijagnoze liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula (komplikacija Crohnove bolesti) bila je osnovna tegoba koja je kroz 8 godina mučila pacijenticu te urušila sve oblike kvalitete njenog života. Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule.
“Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti, pogotovo jer je njen fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije svih involviranih liječnika i ponavljane potrebe za kirurških zahvatima uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Priznajem, toga sam se i ja bojala kada je gđa Čulin prije dvije godine ušla u moju ambulantu u Sv. Katarini. No, prihvatila sam izazov i iako joj nisam mogla reći kada ćemo i kako uspjeti, obećala sam joj jedno, da neću odustati” istaknula je Ana Dimova, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije, koja je izvela zahvat.

Dr. Ana Dimova (Foto: Specijalna bolnica Sveta Katarina)

Osim činjenice da je ova bolest nezahvalna za liječenje, tijekom zahvata bilo je ključno suočiti se s tri izazova. Najprije, privremeno se iz terapije morao isključiti pametni lijek kojeg je pacijentica uzimala kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica. Nadalje, režanj, modificirani Martiusov režanj, formiran je u operacijskom polju malih dimenzija.

Važnost matičnih stanica

Zaključno, zbog brojnih upala okolno tkivo je bilo u cijelosti promijenjeno te je aplikaciju mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica trebalo adaptirati sukladno zatečenom stanju. Ova operacija je učinjena prije točno godinu dana.
(RECEPT) Napitak koji poboljšava funkcije mozga i potiče mršavljenje: Iskoristite potencijal ‘čarobnih’ bobica

“Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovog tima koji je zapravo izliječio vrlo neugodnu komplikaciju kod naše pacijentice koja je njoj značajno smanjivala kvalitetu života i po tome je zapravo Crohnova bolest i poznata. Konvencionalna medicina u ovom trenutku pa čak i uz biološku terapiju ima svoja ograničenja i ne može na žalost pomoći svim ljudima i stoga je ovaj iskorak posebno važan i čestitam cijelom našem timu kojeg vodi prof. dr. Primorac”, napomenuo je doc. dr. sc. Tomislav Bokun, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenteorologije.

Dosadašnji rezultati tima Specijalne bolnice Sv. Katarina svjedoče uspješnu primjenu mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF, već i brojnih drugih bolesti, uključujući uspješno liječenje osteoartritisa i teških slučajeva COVID-19. Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.