pixabay/thomas breher

NEVIDLJIVE ŠLAPE ZA ŠAPE; Stiže nam prvi snijeg, pripremite prirodnu mast za zaštitu psećih njuškica i šapa

Autor: Dnevno

Dosta pasa obožava snijeg, no hladno vrijeme i snijeg mogu izazvati i neke probleme kod ljubimaca.

Jedan od najvećih problema s kojim se susreću vlasnici životinja povezan je sa šapicama i njihovim jastučićima. Šape naših ljubimaca su vrlo kompleksne građe i samim tim osjetljive, a pritom su najviše izložene utjecaju vanjske sredine. Kako se različite pasmine pasa, u skladu sa svojim rasnim karakteristikama, različito ponašaju zimi, tako su i iskustva vlasnika različita – od nevjerovatnog radovanja pa do trenutka kada pas bukvalno ne želi izaći u šetnju. Zima sa sobom nosi velike izazove – niske temperature, vlaga, snijeg, led, sol – što se jako loše može odraziti prvenstveno na šape vaših ljubimaca.

Postoji veliki broj preparata, krema, balzama i sprejeva za šapice. Oni se nanose na donji dio šapice, jastučiće, tako da se formira tanki film koji štiti šapicu od nepovoljnih utjecaja. Također, razmekšavaju jastučiće šapa kako bi se mogle prilagoditi raznim neravninama na podlozi prilikom šetnje, kao i na visoku hladnoću. Ove preparate treba staviti na šapice još dok ste u stanu, desetak minuta prije izlaska.

Kad se vratite u stan, obavezno vašem psu operite šapice i to umjereno hladnom vodom. Treba ih oprati kako biste uklonili nečistoće koje nakon šetnje mogu zaostati između prsta, Zimi tako mogu zaostati i komadići leda, koji mogu izazvati povrede ili čak upalne procese na šapama. Za pranje šapa u zimskom periodu preporuča se umjereno hladna voda jer topla voda širi pore jastučića, što omogućuje soli da prodire dublje u njih. Šapice nakon pranja obavezno osušite ručnikom, ostaci vlage s toplim zrakom u stanu mogu uzrokovati pojavu gljivica ili bakterija između prstiju. U slučaju da primijetite ozljedu, oštećenje šapice, ili da ih vaš pas intenzivno liže, obavezno posjetite svog veterinara jer se takve ozljede izuzetno dugo i teško liječe. Uz pravilnu zaštitu šapica zima će proći bez posljedica, a igra na snijegu bit će zadovoljstvo za vašeg ljubimca.

U iščekivanju prvog snijega, pripremite ovu prirodnu mast s kojom ćete sačuvati pseće šape i njuške.

Potrebni sastojci:




50 g domaće nevenove masti( može se iskoristiti i obično kokosovo ulje)
4 žlice maslinova ulja
1 vrhom puna žlica naribanog pčelinjeg voska
20 kapi propolisa
mala staklenka
male metalne ili plastične posudice
drveni štapić

Postupak:

Na parnoj kupelji otopite nevenovu mast i pčelinji vosak. Kada se vosak potpuno otopio, maknite posudu iz kupelji i dodajte maslinovo ulje. Dobro promiješajte, prespite u čistu staklenu posudu u kojoj ćete melem držati i ostavite da se malo prohladi. Kada se temperatura otopine ulja smanjila, a prije nego što pređe u kruto stanje dodajte 20 kapi propolisa i dobro promiješajte drvenim štapićem. Dio melema možete prebaciti u male metalne ili plastične posudice koje ćete nositi sa sobom, a ostatak ostavite u staklenci u hladnjaku. Mast potrošite u godinu dana.




Kao što vidite, melem je vrlo lako napraviti, ne sadrži konzervanse niti štetne sintetičke spojeve, a svi sastojci su prirodni i možete ih i sami koristiti u kozmetici!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.