Ilustracija/Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Neuropedijatrica opisala simptome kada zaraženo dijete treba odvesti liječniku

Autor: Dnevno

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević od posljedica bolesti COVID-19 u petak je preminulo dijete u dobi od 11 godina i pet mjeseci.  U  ovoj godini omikron pogađa i nikad veći broj djece.

“U ova prva tri tjedna 2022. imali više od 25.000 zaražene djece što je isto koliko smo ih zabilježili od prvog do desetog mjeseca”, rekla je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Riječ je najčešće o blažim simptomima.

No, roditelje brine kada treba potražiti liječničku pomoć.

“Ako dijete ima dugotrajnu vrućicu, ako odbija tekućinu, pokazuje znakove dehidracije, teškog disanja, to su crvene zastavice kad se moraju uputiti liječniku”, rekla je Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci za Novu tv.

Potražiti tada treba liječnički savjet ili pomoć jer ovih dana liječničke čekaonice pune su ne samo zbog covida-19 već i zbog gripe i ostalih zimskih respiratornih virusa.

Da se rekordi novozaraženih prelijevaju i na djecu, pokazuje više od stotinu jučer pregledane djece u Klinici ”Fran Mihaljević”. Srećom, rijetko se hospitaliziraju, a dječji simptomi su slični kao kod odraslih.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.