Nestašica cjepiva za tetanus u Hrvatskoj, obustavljeno cijepljenje

Autor: A. Radovčić

Preventivno cijepljenje je u potpunosti obustavljeno, a cjepiva se čuvaju samo za hitne slučajeve.

Stručnjaci su upozoravali na mogući problem nedostatka cjepiva protiv tetanusa nakon propasti Imunološkog zavoda koji je, između ostalog, prestao proizvoditi imunoglobulin. Sada je ta bojazan i potvrđena – u Hrvatskoj je došlo do gotovo potpune nestašice cjepiva za tetanus.

“Zbog upita kolega s terena, znamo da je došlo do poteškoća nabave ovog cjepiva. S tim u vezi, prije dva mjeseca smo obavijestili liječnike na terenu koji provode preventivno docjepljivanje 60-godišnjaka protiv tetanusa prema Programu cijepljenja, da privremeno obustave cijepljenje s ciljem da se postojeće doze cjepiva protiv tetanusa na terenu sačuvaju za postekspozicijsku zaštitu”, kazao je Bernard Kaić, spec. epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Tportal.

Preventivno cijepljenje je u potpunosti obustavljeno, a cjepiva se čuvaju samo za hitne slučajeve.

Autor:A. Radovčić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.