Foto: Pexels

Nepoznato svojstvo koprive ‘aktivira’ se u kombinaciji s vodom: Evo za što je možete koristiti

Autor: F.F

Kopriva, poznata ljekovita i jestiva biljka, često se smatra nepoželjnim korovom i bezbrižno se uklanja, iako nudi mnoge koristi. Kopriva je izuzetno zdrava biljka s mnogim ljekovitim svojstvima. Bogata je vitaminima A, C i K, te mineralima poput kalcija, željeza i magnezija. Osim toga, sadrži i proteine, vlakna i antioksidante. Konzumacija koprive može pomoći u detoksikaciji tijela, poboljšanju cirkulacije krvi, jačanju imunološkog sustava te poticanju zdravlja kože.

Može se konzumirati na različite načine, uključujući čaj od koprive, dodavanje mladih listova u salate, kuhanje ili pirjanje kao povrće te upotrebu u dodacima prehrani.

Važno je biti oprezan kod konzumacije koprive, osobito ako imate alergije, te se uvijek posavjetovati s nutricionistom ili ljekarnikom prije početka upotrebe. Pomaže i u poboljšanju zdravlja biljaka i prinosu te se koristi i za pripremu prirodnih sredstava za zaštitu bilja.

Foto: Pixabay

Koristite koprivu i u vrtu

Većina biljaka u vrtu pozitivno reagira na gnojidbu koprivom, posebno rajčice. Ipak, važno je znati da neke biljke, poput luka, češnjaka, graha i graška, nisu njegovi ljubitelji.

Za pripremu gnojiva, uberite kilogram svježe koprive, najbolje prije cvatnje, ili koristite 200 grama suhe koprive. Potopite je u 10 litara vode, najbolje odvodne vode ili kišnice, koristeći plastične ili kamene posude kako bi se izbjeglo oštećenje od kemijskih reakcija. Ostavite da fermentira 1,5 do tri tjedna, miješajući povremeno, dok se tekućina ne prestane pjeniti i ne postane tamnija, piše Agroklub.

Žena je stavila luk pokraj kreveta i riješila veliki problem: Evo u čemu to pomaže




Fermentirana tekućina može se razrijediti vodom prije upotrebe, ovisno o namjeni. Za zalijevanje tla razrijedi se u omjeru 1:10, dok se za folijarnu primjenu koristi razrijeđena u omjeru 1:50.

Koprivu možete koristiti i kao prirodni insekticid protiv lisnih uši. Priprema je slična kao kod gnojiva, ali se koristi nakon 12 do 24 sata fermentacije. Nerazrijeđeni pripravak koristi se za prskanje biljaka zaraženih lisnim ušima, ponavljajući postupak nekoliko dana zaredom za učinkovito djelovanje.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.