foto: ilustracija/Pixabay

Neobični načini koji će vam pomoći sniziti krvni tlak

Autor: Dnevno.hr

Prema savjetima liječnika, visok krvni tlak je faktor rizika ako su u pitanju bolesti srca koje su pak diljem svijeta glavni uzročnik smrti.

Nepotrebno je stalno napominjati kako je za zdravo srce važno održavati krvni tlak u normalnoj razini. Ali što ako vam liječnik kaže da ste na samoj granici i da vam prijeti hipertenzija? Ako ne morate piti tablete nego ste upozoreni da kontrolirate tlak i malo promijenite životne navike, donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Ne radi se o tipičnim kućnim pripravcima, nego o nekim vrlo neobičnim mogućnostima koje daju impresivne rezultate. 

IZAĐITE NA SUNCE

Svi znamo da sunce može uzrokovati preuranjeno starenje kože i rak kože, ali jeste li znali da je potrebno i za zdravlje? Stručnjaci tvrde kako je vitamin D važan nutrijent koji jača imunološki sustav, kosti, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka određenih vrsti raka.  Zašto je dobro izlagati se suncu radi krvnog tlaka? Zato što pomaže tijelu pri generiranju dušikovog oksida, plina koji širi krvne žile i tako uzrokuje snižavanje krvnog tlaka.

GRLITE SE!

Zbog svakog se zagrljaja čovjek osjeća dobro, ali zagrljajem možete sniziti i krvni tlak! Prema studijama znanstvenika, zagrljaji su potrebni za proizvodnju hormona oksitocina, hormona od kojeg se osjećamo dobro




Studije kažu da oksitocin pomaže u smanjenju učinaka simpatičkog živčanog sustava koji utječe na sužavanje i proširivanje krvnih žila.

UZMITE ANTI-STRES LOPTICU

Ako je iznenadni porast tlaka izazvan psihičkim uzbuđenjem ili stresom nije ispravno liječiti ga lijekovima za visoki tlak nego je ispravno smanjiti razinu stresa i uzbuđenja ako je moguće. Baš kao što samo ime kaže, anti-stres loptica će pomoći umiriti živce i riješiti vas stresa.




UNOSITE KALIJ

Unošenje kalija kroz voće i povrće veoma je važno u prirodnom procesu snižavanja krvnog pritiska – objašnjava dr. Linda Van Horn. Ona preporučuje da unosite između 2.000 i 4.000 miligrama kalija dnevno, a to možete pronaći u prirodnim namirnicama koje obiluju ovim mineralom, poput slatkog krumpira, rajčice, soka od naranče, krumpira, patlidžana, banana, graha, graška, dinje, suhih šljiva i grožđa.

PAZITE NA SOL

Mnogi pate od visokog krvnog tlaka zato što su preosjetljivi na natrij, odnosno sol. Potrudite se da dnevno ne unosite više od 1.500 mg soli (pola žličice sadrži oko 1.200 mg). Obratite pažnju na količinu soli u prerađenoj hrani i izbjegavajte je, jer kroz nju unosite najviše natrija a da to ni ne znate.

JEDITE CRNU ČOKOLADU

Tamna čokolada sadrži različite vrste flavanola, koji čine krvne žile elastičnijima. Istraživanja, naime, potvrđuju da se stanje krvnih žila bitno poboljša kod 18 posto pacijenata koji svaki dan jedu tamnu čokoladu. Konzumirajte 10-15 grama dnevno.

PIJTE BESKOFEINSKU KAVU

Znanstvenici su dugo raspravljali o efektima kofeina na krvni tlak. Neke studije pokazale su da efekta nema, ali ima i suprotnih zaključaka: 500 mg kofeina dnevno povećava hipertenziju. To se događa zato što kofein sužava krvne žile, a pojačava efekte stresa – kaže dr. James Lane, autor studije “Može li nas kava ubiti?”.

PIJTE ČAJ

Sudionici studije koji su pili tri šalice čaja od hibiskusa dnevno, za šest su tjedana snizili gornji krvni tlak za 7, dok su oni koji su dobivali placebo imali tek za jedan posto niži tlak.

RADITE MANJE

Ako je vjerovati velikoj studiji kalifornijskog Sveučilišta Irvine, ako tjedno radite više od 40 sati, imate 15 posto više rizika da obolite od hipertenzije. Možda je teško raditi manje u teškim vremenima, ali pokušajte barem odvojite sat vremena za vježbanje. Uz to se, naravno, ne hranite jednoliko, već se vodite smjernicama mediteranske prehrane.

OPUSTITE SE UZ GLAZBU

Studijom je utvrđeno da slušanje muzike u trajanju od 30 minuta dnevno može smanjiti gornji tlak za čak 3,2 u toku tjedan dana, dok za mjesec dana učinak ove “terapije” raste na 4,4! Dok slušate opuštajuću muziku dišite duboko, time ćete dodatno sniziti stres.

NE HRČITE

Hrkanje je jedan od glavnih simptoma opstruktivne apneje. Istraživači sa Sveučilišta Alabama došli su do sljedećih podatka: oni koji pate od apneje imaju viši nivo aldosterona, hormona koji povećava krvni tlak. Svakako se posavjetujte s liječnikom što biste mogli poduzeti u slučaju da hrčete u snu.

KONZUMIRAJTE SOJU

Američko udruženje kardiologa objavilo je dokaz da zamjena rafiniranih ugljikohidrata sojom ili mliječnim proteinima, poput onih iz niskomasnih mliječnih proizvoda, može sniziti tlak ako patite od hipertenzije ili se nalazite u stanju prehipertenzije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.