Foto: Unsplash

NEMATE ENERGIJE, ŠKRIPITE ZUBIMA, LAKO SE RAZBOLIJEVATE? Ne zanemarujte te simptome jer mogu ukazivati na ozbiljan problem

Autor: Zlatko Govedić

Emotivni stres jest stanje u kojem osoba doživljava prekomjerno opterećenje zbog emocionalnih čimbenika kao što su tjeskoba, strah, ljutnja, stres, depresija i sl. Često se manifestira fizičkim simptomima poput bolova u glavi, mišićima, želucu, problemima sa spavanjem i smanjenom koncentracijom.

Postoji nekoliko načina liječenja emotivnog stresa, a među najčešćima su terapija, vježbanje, tehnike opuštanja, promjena životnog stila i lijekovi.

Terapija može biti korisna za upravljanje stresom, tjeskobom i depresijom. Razgovor s terapeutom može vam pomoći da razumijete što uzrokuje vaš stres i naučiti nove tehnike za suočavanje s njim.

Redovita tjelesna aktivnost, poput trčanja, hodanja, plivanja, joge ili bilo koje druge vrste vježbe također može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Tehnike poput meditacije, dubokog disanja i progresivnog opuštanja mišića mogu pomoći u smanjenju tjelesne napetosti i stresa.

Uvođenje promjena u prehranu, spavanje, radne navike i općenito način života može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg zdravlja.

U nekim slučajevima, lijekovi mogu biti korisni u liječenju emotivnog stresa. Pritom je važno da uzimate samo terapiju koju vam je propisao vaš liječnik obiteljske medicine ili liječnik specijalist!
Za mnoge od nas stres je samo nusproizvod svakodnevnog života s kojim smo se naučili nositi, ali važno je riješiti uzroke stresa jer on može potaknuti poremećaje raspoloženja koji mogu utjecati na naše mentalno zdravlje.

Manje poznati simptomi

Osim onim prethodno spomenutim, emocionalni se stres može manifestirati i drugim tjelesnim simptomima.

Nedostatak energije
Stres ne utječe samo na vaš um, već također utječe na vašu fiziologiju otpuštanjem hormona kortizola u vaš krvotok, koji oponaša fizički napor ubrzavanjem disanja i otkucaja srca, ostavljajući vas nepotrebno umornima i letargičnima. Stres također može biti krivac za nedostatak sna jer ometa sposobnost vašeg tijela da regulira instinkte sna i budnosti, uzrokujući nesanicu.

Škripanje zubima

Bruksizam ili škripanje zubima u snu može uzrokovati velike probleme s vašim oralnim zdravljem, uključujući bol u čeljusti, trajno oštećenje zuba i glavobolje. Škripanje izazvano stresom povezano je s povećanom aktivnošću vaše podsvijesti dok spavate. Kada niste “na oprezu”, vaše tijelo koristi vaša usta kao ventil za povećani stres.

Lako se razbolijevate

Kada stres uzrokuje otpuštanje kortizola u krvotok, on nenamjerno sprječava normalnu funkciju vašeg imunološkog sustava. Jedan važan način na koji to čini je potiskivanje oslobađanja hormona DHEA, koji podržava imunosnu funkciju.

Promjene u prehrambenim navikama

“Prehrana pod stresom” često uzrokuje oslobađanje kortizola, što povećava apetit i poklapa se s vašim niskim moralom, što dovodi do posezanja za tipičnom udobnom hranom. S druge strane, mnogi ljudi s problemima stresa također imaju gubitak apetita, za što se vjeruje da je povezan s prisutnošću kortikotropin-oslobađajućeg hormona koji suzbija apetit.

Posljedice stresa

Posljedice dugotrajnog ili intenzivnog stresa mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja zdravlja.

Stručnjaci su utvrdili da zbog povećanog stresa radnika dolazi do drastičnog smanjenja produktivnosti i čestih ozljeda na radnom mjestu ili u prometnim nesrećama.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.