iStock

NEMA ŠANSE DA STE OVO ZNALI! Pogledajte oko u zrcalu i doznajte prijeti li vam Alzheimerova bolest!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Brzina širenja šarenice oka u trenutku kognitivnog napora može biti ključ za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest može pokazati prve nagovještaje desetljećima prije pravih simptoma bolesti. Upravo proučavanje tih znakova, pomaže nam u odlaganju njezina razvoja.

Ispitivanje šarenice oka može pomoći u tome, ako je suditi prema rezultatima znanstvenika Medicinskoga fakulteta u San Diegu.

Mjerenje brzine širenja šarenice u trenutku kada se izvode testovi znanja ispostavilo se, može biti ekonomična, ali i najmanje invazivna metoda praćenja ranih simptoma Alzheimerove bolesti.

Studija se fokusira na šarenici, jezgri nekoliko tisuća neurona, koja je glavno mjesto neurotransmitera te je povezana s regulacijom stimulacije i kognitivnim funkcijama. Upravo se ondje nalazi protein Tau koji se smatra ranim biomarkerom Alzheimerove bolesti.

Dakle, promjer šarenice može nam dosta reći – pa, što je zadatak teži za mozak, to se šarenica više širi.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.